Gazdaság

Orbán: "Nem minősíteném sikeresnek a magyar gazdaságpolitikát"

Portfolio
Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján üdvözölte az Európai Központi Bank legutóbbi intézkedését, ami meglátása szerint alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy bizakodó legyen az uniós csúcstalálkozó hangulata. A fiskális paktumról szólva kijelentette, hogy Magyarország jól döntött, hogy aláírta. A kohéziós pénzek esetleges befagyasztásának ügyével kapcsolatban azt mondta: biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen fillért sem fognak elvenni Magyarországtól.
Többek között Magyarország és az Európai Unió viszonyáról is szól majd a Portfolio.hu március 8-i Forint, Adósság, Válság című konferenciája, amelyen előadóként részt vesz Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, a magyar tárgyalódelegáció vezetője. További részletek:
Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos brüsszeli EU-csúcson, a fiskális paktum aláírása után tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben. Beszédét azzal kezdte, hogy elismerést érdemel az Európai Központi Bank a legutóbbi intézkedéséért. Emlékezetes, az EKB ezen a héten 530 milliárd eurónyi forrást helyezett ki a bankoknak a 3 éves hitelprogramja keretében. A bizalom visszaállítására alkalmas gazdasági klímát idézett elő. A vita ezzel a növekedés javára dőlt el az egyensúllyal szemben - vélekedett a kormányfő. Az a jegybanki politika amit Frankfurtban folytatnak úgy akar stabilitást elérni, hogy közben forrásokat teremt a növekedéshez - magyarázta az euró milliárdokkal kapcsolatban és felidézte, hogy 800 bank igényelt forrást a tenderen.Orbán:
Ez az új növekedésösztönző monetáris politika adja a bizakodó hangulatot most Brüsszelben - mondta. Ennek a farvizén fogadtuk el a pénzügyi megállapodást. Ez azt mutatja, hogy az Európai Unióhoz tartozó országok miniszterelnökei cselekvőképesnek tűnnek. Szerintem Magyarország jól döntött, hogy aláírta. Ez ugyanis tartalmilag az, amit otthon is művelünk - fejtette ki. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy tőlünk vették át az EU vezetői - magyarázta. Az a fordulat, amit az EKB magatartása és a fiskális paktum jelez, egy olyan fordulat, amelynek iránya egybeesik a magyar gazdaságpolitika irányával - tette hozzá.Nem bukjuk el a forrásokat

Magyarország nem szervez semmiféle tábort maga mellett - jelentette ki Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy a kormány igyekszik-e megakadályozni a kohéziós források befagyasztásáról szóló döntés elfogadását.

Nincs szükségünk arra, hogy Magyarország őt támogató szövetséget hozzon létre - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Nem akarjuk belekeverni a politikát, nem szükséges politikai lépéseket tennünk. De mindenkinek megköszöntem a szolidaritását - tette hozzá.

A pénzügyminiszterek el fogják fogadni a Bizottság javaslatát a kohéziós források befagyasztásáról - válaszolta egy másik újságírói kérdésre. Az egész ügy lezárása technikai lesz, és ezért körülbelül fél évet vesz igénybe - mondta.

Felénk lejt a pálya

Orbán Viktor szerint a költségvetés szempontjából "Magyarország felé lejt a pálya". Megnéztem a Bizottság 2011 decemberi dokumentumait, és megnéztem a mai ülésre kiadott tárgyalási anyagát a Tanácsnak, az leírja, hogy hol tartanak az országok a költségvetési hiány és államadósság szempontjából. Ebből azt láttam, hogy Magyarország a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudja felmutatni és csak négy ország tudja csökkenteni az államadósságot a 27 tagállam közül, köztük mi - árulta el a kormányfő, aki beszélt arról is, hogy az egyes országok mekkora szerkezeti kiigazítást hajtanak végre a költségvetésben.

Portugália az aranyérmes, 4,4%-os GDP-arányos kiigazításával, Magyarország pedig ezüstérmes az idei évre vállalt 2,4%-os GDP-arányos szerkezeti átalakításával - fejtette ki a miniszterelnök.

Később szólt arról is, hogy a most elfogadott fiskális paktumban az szerepel, hogy 0,5%-os költségvetési szerkezeti kiigazítást kell végrehajtani. Magyarország az idei évre 2,4%-ot vállalt, ötször annyit, mint amennyit megkövetelnek - fogalmazott.

0,5% - de micsoda? Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a fiskális paktumban az Európai Unió nem 0,5%-os GDP-arányos kiigazítást vár el a szerződést aláíró eurót használó országoktól, hanem azt, hogy az adott ország költségvetésének (GDP-arányos) strukturális hiánya ne haladja meg a 0,5%-os szintet. Ez derül ki az Európai Tanács által kiadott összefoglaló sajtóközleményből is. Magyarország strukturális hiánya az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint 2,6%-os lehet az idei évben. Ezt kellene a jövőben 0,5%-ra csökkenteni.

Sikerpontokról

Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy "Magyarországra úgy tekintenek, amelyik jó ösvényen halad". Azon lehet vitatkozni, hogy erre jó intézkedésekkel került-e - tette hozzá.

Orbán Viktor a kormány eddig végrehajtott, sokak által bírált gazdaságpolitikai intézkedései kapcsán úgy fogalmazott, hogy "ha nem vezetjük be a fizetési sapkát a közszférában, nem adóztatjuk meg a bankokat és a cégeket, akkor a politikai stabilitás odaveszett volna". Ezért van most politikai stabilitás, ezért lehet végrehajtani a 2,4%-nyi kiigazítást - mondta Orbán Viktor utalva arra, hogy a kormánynak még megvan a megfelelő támogatottsága a néhol fájdalmas intézkedések végrehajtására.

Azért tudom végigcsinálni a 2012-13-as gazdaságpolitikai programot, mert nem veszítettem el a politikai támogatottságot - fejtette ki a kormányfő.

"Igaz, hogy jó úton vagyunk, és a siker szót most még nem használnám. Nem minősíteném sikeresnek a magyar kormány gazdaságpolitikáját, hanem azt mondanám, komoly sikerpontjai vannak. Az irány jó, és vannak sikerpontjaink. A siker még odébb van" - vélekedett a brüsszeli sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

Magyarország nincs is abban az állapotban, hogy más ország teljesítményét minősítse - reagált a miniszterelnök egy újságírói kérdésre.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt