Gazdaság

Kiderült, milyen árat fizettünk a minimálbér-emelésért

Portfolio
A minimálbér 19%-os emelése és az elvárt béremelés mellett januárban 4,3%-kal voltak magasabbak a nemzetgazdaságban a bruttó bérek, mint egy évvel korábban. A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,4%-kal voltak magasabbak - derül ki a KSH ma közzétett adataiból, ami 5,5%-os januári infláció mellett 3,8%-os reálbércsökkentést jelent.

A friss statisztikából kiderül még, hogy a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál az alkalmazotti létszám 32 ezer fővel csökkent egy hónap alatt, amire 2009 eleje óta nem volt példa, és ami az előző év januári létszámhoz képest is 30 ezer fős csökkentést jelent.
A vállalati szférában az alkalmazottak bruttó keresete 5,2%-kal volt magasabb az előző évinél, ami ahhoz képest, hogy januárban volt egy 19%-os minimálbér-emelés és 216 ezer forint bruttóig elvárt szankciók terhe mellett elvárt béremelés van érvényben, mérsékeltnek mondható. 2003 óta mindössze két olyan év volt, amikor 5,2-5,3%-kal emelkedtek a bruttó átlagbérek, egyébként 2003 óta eltelt januárok átlagában 8%-os béremelés valósult meg.

A részletes számokon pedig az is látszik, hogy a központilag elvárt és törvényileg kötelező béremelést a nem rendszeres bérelemek rovására valósították meg a vállalkozások. Hiszen az elvárt béremeléssel kapcsolatban a törvény azt írja elő, hogy a béremelés alapjának csak a rendszeres bérelemek számítanak illetve az olyan nem rendszeres elemek, amelyek nem egyoldalúan a munkáltatótól függnek. A versenyszférában a nem rendszeres keresetek mindössze 60%-át tették ki az egy évvel korábbinak.

Kiderült, milyen árat fizettünk a minimálbér-emelésért
Nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek 4,3%-kal emelkedtek, amelyet a költségvetési szféra húzott le még inkább, hiszen itt mindössze 1,4% volt a bruttó keresetek emelkedése.

Így összességében, nemzetgazdasági szinten a családi kedvezmények figyelembe vétele nélkül a nettó keresetek 1,4%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami az áfaemelés nyomán 5,5%-ra gyorsult januári infláció mellett 3,8%-os reálbércsökkenésnek felel meg. Ez utóbbi megfelel annak a várakozásnak, hogy még a teljes elvárt béremelés, minimálbér-emelés végrehajtása is csak arra lehet elegendő, hogy a nettó kereseteket szinten tartsa az adójóváírás kiesése miatt, de az inflációt kompenzálni még ez is kevés.

Kiderült, milyen árat fizettünk a minimálbér-emelésért
Ami viszont igencsak meglepő, hogy januárban drasztikus visszaesést mutatott a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások átlagos alkalmazotti létszáma. 1799 ezer fő volt ez a létszám, ami 32 ezer fővel alacsonyabb a decemberinél és 30 ezer fővel az egy évvel korábbinál. Ez 1,6%-os létszámvisszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Olyanra pedig már 2009 márciusa óta nem volt példa, hogy havi alapon ekkorát zuhanjon ez a létszám.

Az adatokon a szezonális kiigazítás sem segít, úgy tűnik, nem kimondottan a téli gyenge szezonnak köszönhető a visszaesés. Inkább azt a szomorú szcenáriót támasztja alá, hogy sok vállalkozás a béremelést elbocsátásokkal gazdálkodta ki. A másik lehetséges szcenárió, a részmunkaidősök arányának növelése kissé érvényesült, az ilyen nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma 6,3%-kal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest. E nélkül a versenyszférában 2% feletti lett volna a létszámvisszaesés.

Kiderült, milyen árat fizettünk a minimálbér-emelésért
Mostantól kedvezménnyel tankolhatnak a NAK tagok a MOL benzinkutakon
összeomló piac ideges vagyonkezelő
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
nyugdíjas parlament