Előfizetői tartalom

Kiderült, milyen árat fizettünk a minimálbér-emelésért

Portfolio
A minimálbér 19%-os emelése és az elvárt béremelés mellett januárban 4,3%-kal voltak magasabbak a nemzetgazdaságban a bruttó bérek, mint egy évvel korábban. A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,4%-kal voltak magasabbak - derül ki a KSH ma közzétett adataiból, ami 5,5%-os januári infláció mellett 3,8%-os reálbércsökkentést jelent. A friss statisztikából kiderül még, hogy a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál az alkalmazotti létszám 32 ezer fővel csökkent egy hónap alatt, amire 2009 eleje óta nem volt példa, és ami az előző év januári létszámhoz képest is 30 ezer fős csökkentést jelent.

A vállalati szférában az alkalmazottak bruttó keresete 5,2%-kal volt magasabb az előző évinél, ami ahhoz képest, hogy januárban volt egy 19%-os minimálbér-emelés és 216 ezer forint bruttóig elvárt szankciók terhe mellett elvárt béremelés van érvényben, mérsékeltnek mondható. 2003 óta mindössze két olyan év volt, amikor 5,2-5,3%-kal emelkedtek a bruttó átlagbérek, egyébként...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái