Gazdaság

MNB: negatív az adóintézkedések egyenlege

Portfolio
Az adóváltozások egyenlege a vállalati szektorra nézve összességében negatív, munkahelyvédelmi tervvel együtt is - írja a jegybank frissített inflációs jelentésében. Összességében 2011 végéhez képest a vállalati szektorra kivetett költségnövekedés eléri a GDP 2 százalékát. A vállalatok alkalmazkodását meghatározza, hogy mennyire látják tartósnak a helyzetet, de alappálya szerint is arra számít az MNB, hogy létszámot nem fognak bővíteni, ami kisebb mértékben visszafoghatja a versenyszférában a foglalkoztatottságot.
Összességében negatív az adóintézkedések egyenlege

A kormányzat 2012 során számos intézkedést hozott a költségvetési egyensúly javítása érdekében. Az intézkedések jelentős része az átmenetinek szánt válságadókat cserélte tartós bevételi forrásokra. Bár a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései az érintett vállalatok számára érdemi adókönnyítéseket is tartalmaznak, a teljes vállalati szektorra kivetett adók eredője negatív - olvasható a jelentésben. A tartóssá váló, illetve emelkedő adóterhek nem csak átmenetileg rontják a vállalatok profitabilitását, hanem hosszabb távon is. Ezen túlmenően a 2012-13-as jelentős mértékű minimálbér-emelés is többletköltséget jelent a vállalkozások számára. Összességében 2011 végéhez képest a vállalati szektorra kivetett költségnövekedés eléri a GDP 2 százalékát.

Többet dolgoztatnak, de létszámot nem növelnek a cégek

Az érintett szektorok szereplőinek termelési költségeinek növekedése gazdasági kapcsolataikon keresztül a versenyszféra valamennyi ágazatában jelentkezhet. A vállalatok eltérően reagálhatnak. Ha az adókat átmenetileg ítélik meg, átmenetileg elfogadhatják eredményük csökkenését annak reményében, hogy jövedelmezőségük hamarosan nőni fog. Azonban ha az adók tartósnak mutatkoznak, akkor a vállalatoknak alkalmazkodási tervet kell készíteniük, amellyel helyreállíthatják befektetéseik megtérülését. Ezért a vállalatok munkaintenzívebb termelésre állhatnak át, hosszabb távon lassabban bővíthetik kapacitásaikat. Ami tartósan alacsonyabb beruházási aktivitással jár. A kapacitások lassabb kiépülése a foglalkoztatás bővülésére is kedvezőtlenül hathat. Végül a tartós adókat, vagy azok egy részét átháríthatják a fogyasztók felé, ami az infláció emelkedéséhez vezet. Továbbhárításra főként a forgalomarányos adók (pl. távközlési adó, pénzügyi tranzakciós illeték, elektronikus útdíj) esetében nyílhat lehetőség.

Az MNB alappályájában úgy számít, hogy az adók fogyasztók felé hárítása gyenge keresleti környezetben részleges és elnyújtott lehet. A profitabilitás helyreállítása részben a költségek visszafogásával történik. Az alappályánál még gyengébb keresleti környezetben azonban előtérbe kerülhet a bérköltségcsökkentés.

Az MNB várakozása szerint a jövedelmezőség romlására a vállalatok erős munkapiaci alkalmazkodással reagálhatnak. A munkaköltségek mérséklése elsősorban a rendszeres béren kívüli juttatások csökkentésében és az átlagbér felett visszafogott béremelésben jelenthet meg. Mindemellett érdemi foglalkoztatás-bővülésre sem számíthatunk.

MNB: negatív az adóintézkedések egyenlege
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél