Gazdaság

Orbán máris nyugtat a devizatartalékok ügyében (2.)

Portfolio
A visegrádi négyek varsói csúcstalálkozója keretében Orbán Viktor kormányfő többek között azt jelezte, hogy egy olyan nyitott országban, mint Magyarország, nagyon óvatosan kell bánni a jegybanki tartalékokkal - tudósít a Reuters.
Orbán a devizatartalékokról

Nagyon óvatosan bánnék azzal, hogy a devizatartalékot a gazdaságpolitika céljaira használjuk fel. Ez nem a miniszterelnök hatásköre. Egy ilyen nyitott gazdaság esetében, mint Magyarország, nagyon óvatosan kell kezelni ezt a kérdést - nyilatkozta Orbán Viktor újságíróknak Varsóban. A nagyon óvatos politikának vagyok a híve ezzel kapcsolatban és ez a kérdés a Magyar Nemzeti Bank elnökének hatáskörébe tartozik - tette hozzá a magyar kormányfő.

A nyugtató kormányfői üzenet éppen akkor érkezett, amikor a kormány által "belengetett" újabb devizahiteles mentőcsomagról lapértesülések jelentek meg, amelyek a jegybanki tartalékok felhasználását is tartalmazták, ez pedig nyugtalanságot váltott ki a piacon, ami a 300-as szint közelébe emelte az euró jegyzéseit.

Ezekről részletesen:2020 előtt nem lesz magyar euró

Egyelőre nem látni, milyen utat választ Európa, nem lehet biztosan tudni, hogy növekszik vagy csökken az euróövezeti tagországok száma, ezért nem világos az sem, hogy Magyarország számára a belépés vagy a kivárás jelenti-e a jobb megoldást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy varsói előadásában az MTI szerint.

Magyarország már többször tűzött ki maga elé belépési céldátumot, ezeket azonban miden esetben el kellett halasztani - emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 2020 előtt nem lát lehetőséget a csatlakozásra. Beszédében a miniszterelnök bírálta az euróövezeti válság uniós kezelését.

Orbán máris nyugtat a devizatartalékok ügyében (2.)
A Miniszterelnökség által közreadott képen Petr Necas cseh, Orbán Viktor magyar kormányfő, Francois Hollande francia elnök, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi négyek kormányfői találkozóján Varsóban 2013. március 6-án. Kép forrása: Miniszterelnökség/Burger Barna
Magyar sikertörténet

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a következő években európai sikertörténetté váljon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Varsói Egyetemen tartott előadásában, ahol a hallgatóság egyebek mellett a magyar jegybankelnök-jelölésről is faggatta őt.

Orbán Viktor elmondta, hogy 2010-ben Magyarország még a görögöknél is rosszabb helyzetben volt, magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatási és versenyképességi mutatókkal. A Fidesz-KDNP azonban kétharmados felhatalmazást kapott az abban az évben tartott parlamenti választásokon, és eldöntötték, hogy jelentős változásokat hajtanak végre - magyarázta az MTI tudósítása szerint.

Ezért a méltányos tehermegosztás jegyében bevezették a bankadót és a multinacionális cégeket terhelő különadókat, hozzáláttak a középosztály megerősítéséhez, és úgy határoztak: nem elegendőek a strukturális reformok, az ország teljes megújítására van szükség. Ennek jegyében új alaptörvényt, új büntető és polgári törvénykönyvet alkottak, valamint újraszabályozták a munkajogot - folytatta.

Az eddigi eredmények szerinte a jelenlegi kabinetet igazolják, hiszen csökken az államadósság, három százalék alatt van a költségvetési hiány, javul a foglalkoztatási ráta. A legfontosabb gazdasági mutatók közül egyedül a növekedéssel van probléma - jegyezte meg.

Előadása végén a hallgatóság több kérdést is intézett a miniszterelnökhöz. Az egyik hallgató Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökké kinevezéséről és a központi bank függetlenségéről érdeklődött. Válaszában Orbán Viktor kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét törvény garantálja. Mint mondta, a jelöléskor azt a kérdést tette fel, hogy milyen lehet a jó vezető a jegybankban, és úgy vélte, egy olyan kormányzati szereplő lehet ez az ember, aki képes volt három százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt, és mérsékelni az államadósságot. Márpedig az elmúlt évek gazdasági miniszterei közül egyedül Matolcsy György volt képes erre - tette hozzá.

Orbán Viktor szerdán Varsóban találkozik a visegrádi országok vezetőivel és a csúcstalálkozón részt vesz Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook kinai elnok