Gazdaság

Van is, meg nincs is országos bérajánlás

Portfolio
Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke a mai sajtótájékoztatón elmondta, megszületett az országos bérajánlásról a megállapodás, ami a kormány konvergencia programjában szereplő inflációs értéket venné alapul, a nettó bérek reálértékének megőrzése érdekében. Dávid Ferenc, a munkáltatói szakszervezetek elnöke szerint viszont nincs konkrét szám a megállapodásban, és a bérajánlást nem az inflációs mutató jelképezi, hanem a konvergencia programban szereplő gazdasági mutatók összessége. Czomba Sándor pedig elmondta, mi minden változik a lakhatási támogatások igénylése terén.
A kormány áprilisban közzétett 2013. évi konvergencia jelentésében az idei évre 3,1%-os inflációval számol. Gaskó István szerint ez jelenti a bérajánlás alapját, hogy a nettó keresetek reálértékét megőrizzék. Az országos bérajánlás (aminek kötelező ereje nincs, ahogy a neve is mutatja, ajánlás) ajánlja a versenyszférában működő munkáltatóknak és munkavállalóknak, hogy kössenek olyan bérmegállapodást, ami a nettó keresetek reálértékét megőrzi, mondta Gaskó István, hozzáfűzve, hogy alapul a konvergencia program 3,1%-os inflációja szolgál.

Dávid Ferenc, a munkáltatók országos szövetségének elnöke szerint konkrét szám nem szerepel a megállapodás szerinti ajánlásban, és az alap nem önmagában az infláció, hanem a konvergencia programban szereplő gazdasági mutatók összessége.

Továbbá a vállalkozások bérfejlesztési kereteit meghatározza a vállalkozás jövedelemtermelő képessége, és mint abban a két szakszervezeti oldal egyetértett, úgy lehet szó béremelésről, ha az nem megy a munkahelyek rovására.

Változnak a lakhatási támogatás szabályai

Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón beszámolt a lakhatási támogatást érintő változásokról.

A lakhatási támogatást tavaly októbertől vezették be, Czomba Sándor szerint nagyjából 16 ezer érdeklődő volt, 1000 benyújtott kérelem, amiből 600 megkötött szerződés született. Ahogy a kormány ígérte, ha szükséges felülvizsgálják a szabályokat, ez most megtörtént.

Alapszabály szerint lakhatási támogatás nyújtható annak az álláskeresőnek, aki olyan legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta - tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje 5 órát meghaladja.

Változtatás, hogy korábban 18 hónapos minimum munkaviszonyra volt szükség, az ingázás ideje pedig 6 óra volt.

Változás továbbá a kivétek körében is van. Szabály szerint legalább 3 hónapig álláskeresőnek kell lennie a kérelmezőnek, kivétel a pályakezdő és az, aki közfoglalkoztatásból helyezkedik el a versenyszférában. Kibővítettek a beszámítható foglalkoztatási jogviszonyok körét, kiterjed a kormányzati, közszolgálati, ösztöndíjas foglalkoztatásra, a meglévő, munka törvénykönyve hatálya alá tartozók mellett.

A kérelmet ezentúl nem csak a foglalkoztatás megkezdése előtt lehet beadni (emiatt 200 kérelmet korábban elutasítottak). Életszerűbb, hogy előbb megkötik a felek a szerződést, utána 30 napig van lehetőség a lakhatási támogatás igénylésére.

Lehetőség lesz még lakhatási támogatást kérni a kaució kifizetésére is.

A kérelmező nem csak az állandó lakhelye szerinti, hanem a tartózkodási hely szerinti munkaügyi kirendeltséghez is fordulhat.
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
brexit0319