Gazdaság

Eldőlt: jönnek az adóemelések! (2.)

MTI
Portfolio
A nemzetgazdasági tárcánál már készülnek az adóváltozásokat megalapozó előterjesztések - tájékoztatta az NGM az MTI-t. Ezzel eldőlni látszik: Magyarország biztosra akar menni, ezért a nagyobb, adóterhelés növelésre alapozó kiigazítási csomagot vezeti be, hogy kikerüljön a túlzott deficit eljárás alól.
Az NGM a hírt azzal kapcsolatosan közölte csütörtökön az MTI-nek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelben újságíróknak azt mondta: szerinte a túlzottdeficit-eljárás alól való biztos kikerülés érdekében a költségvetési zárolások mellett "meg kell lépni", hogy az egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekkel kell megoldani, továbbá "bizonyos adófajtákat" meg kell emelni. Akkor a kormányfő úgy fogalmazott: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené".

A hír egyben azt is jelenti, nem kell péntekig várni arra, hogy kiderüljön, lesznek-e adóemelések.Az NGM csütörtökön az MTI kérdésére jelezte, hogy a módosítási javaslatok tartalmáról kormánydöntést megelőzően nem áll módjában részletesebb információt adni.

Tegnap a miniszterelnök még óvatosabban fogalmazott, amikor felvetette az adóemelések lehetőségét, de az már akkor kiderült a szavaiból, hogy a törvényjavaslatok készülnek. A mai hírrel együtt már igen valószínűnek látszik, hogy a holnapi kormányülésen már a kész jogszabályokról döntenek. Így nagyon valószínűtlen látszik, hogy az adóemelésekről ne született volna meg a politikai döntés, inkább már a részletekről folyhatnak a megbeszélések.

"Lehet hogy a zárolás nulla hárommal csökkenti a hiányunkat, így már kettő hét körül vagyunk, de miután láttunk már karón varjút, bántak már itt velünk úgy, hogy a matematikai szabályok mégsem voltak érvényesek, ezért (...) inkább menjünk tovább" - fogalmazott tegnap Orbán. Szerinte fel kell sorolni azokat az egyszeri kiadásokat, amelyeket egyszeri bevételekkel kell pótolni. Ehhez hozzáfűzte: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené".A tervek tehát egyrészt a tranzakciós illetékhez kötődhetnek (előzetesen a terhek duplázását látták esélyesnek a megfigyelők), másrészt a bankadó bizonytalan mértékű emelkedése képzelhető el. Utóbbi összekapcsolódhat a kormányzati hitelösztönzési törekvésekkel is, ami a tehernövekedés mértékét még bizonytalanabbá teszi. Az energiaadó kapcsán szintén nem ismertek a tervek, az energetikai szektor cégei különböző mértékben már eddig is sújtva vannak extra terhekkel, illetve a rezsicsökkentés költsége is rájuk hárul.

Eldőlt: jönnek az adóemelések! (2.)
Ahogy azt tegnapi cikkünkben jeleztük: a reklámadó feltehetőleg tehát a hirdetési piac szereplőit sújtaná (megbízókat, hirdetési felületet értékesítőket, így a nyomtatott és elektronikus sajtót, rádiókat, televíziókat), ilyen szempontból egy újabb, szektort terhelő különadóról van szó.
  

A kormány szemlátomást eltökélt, hogy az idén (és lehetőleg már a nyár elején) kikerüljünk a túlzott deficit eljárás alól. A költségvetési szigor végrehajtásánál a hazai gazdaságpolitika hivatkozási alapja a túlzott deficit eljárás (EDP), ez azonban csak félig helytálló. A 3% alatti hiányt valóban elvárja az unió az EDP alóli kikerüléshez, ám ha e feletti hiányt hoznánk, akkor sem léptetné tovább Magyarországot az eljárásban. Magyarország ugyanis teljesítette az elvárt mértékű strukturális kiigazítást, és kimutatható, hogy az eredeti költségvetésihiány-pályához képest az elcsúszást csupán az alacsonyabb növekedés okozza. Így Magyarország (több más országhoz hasonlóan) haladékot kaphatna az EDP-ben, ezt azonban a kormány nem kéri Brüsszeltől. Vagyis azt mondhatjuk, hogy a kormány ugyan egy EU-ellenes retorikát használ fel a szigorú költségvetés politikai kárainak mérséklésére, de a szigort ma már sokkal inkább az EDP alóli kikerülés belföldi politikai célja vezérli, mintsem a nemzetközi nyomás.
mkb fintechlab design summit
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
GettyImages-1128735755