Gazdaság

Jön a reklámadó! - Milliárdokat fizethet az RTL és a TV2

Portfolio
A kormányzati portálon tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium az új reklámadó tervezetét. Az első 1 milliárd forint után nem kell fizetni, 10 milliárd forint felett a teher 20% lesz. A miniszterelnök által szerdán megerősített adóemelő csomag többi eleméről egyelőre nincsen hír.
A minél gyorsabb tájékoztatás érdekében elhelyeztük a kormányportálon "a túlzottdeficit-eljárás lezárása érdekében meghozandó intézkedésekről" szóló törvényjavaslat munkapéldányát. A Kormány törvényjavaslat végleges szövegéről a soron következő kormányülésen fog dönteni. Ezt követően történik meg a javaslat benyújtása az országgyűlésnek. Ennek megfelelően a jelenleg közzétett összegző javaslat csak az intézkedés lényegi elemeit tartalmazza. - jelent meg a kormany.hu-n.

A dokumentum tulajdonképpen egy törvény vázlata a reklámadóról, amiből kiderül, hogy az adó alanya a reklám közzétevője, az adó mértéke pedig
- az adóalap 1 milliárd forintot meg nem haladó része után 0%
- az adóalap 1 milliárd forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%,
- az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10%,
- az adóalap 10 milliárd forintot meghaladó része után 20%.

Az adót már idén meg kell fizetni: a 2013. évi adó összege az idei adóalapnak a törvény hatályba lépésétől számított időszak naptári napjaival arányos része. A 2013. évi adóelőleg kiszámításakor a 2012-es időarányos reklám közzétételi tevékenységből származó nettó árbevételt kell figyelembe venni. Az adóelőleget két egyenlő részletben, idén augusztus 20-áig, illetve november 20-áig kell megfizetni.

Első pillantásra is látszik, hogy az adó elsősorban a nagy médiumokra "lő". A teljes televíziós szektor reklámbevétele becslések szerint 70 milliárd forint körül lehet, a teljes média szektoré 170 milliárd forint. Ebből még nagy piaci koncentráció mellett sem jöhet több adóbevétel, mint néhány 10 milliárd forint, de még valószínűbb, hogy a 10 milliárd forintot sem éri el. Ez a költségvetési hiányt legfeljebb 0,03%ponttal apasztja.

A nagy tévétársaságoknak viszont jelentős érvágás lehet, az RTL Klub és a TV2 tulajdonosa például néhány milliárd forinttal könyvelhet el kisebb adózás utáni eredményt.
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
OrbanViktor