Gazdaság

Kiszivárgott: kikerülünk a túlzott deficit eljárás alól

Portfolio
Bizonyosra vehető, hogy a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű hiány miatt folyó eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az Európai Bizottság - értesült a BruxInfo. A legutóbbi magyar intézkedéscsomag úgy tűnik, hogy Brüsszelben eloszlatta a maradék kételyeket a 3 százalék alatti deficit fenntarthatóságával kapcsolatban.
Jó okkal feltételezhető, hogy Magyarország jövő szerdán pozitív ajánlást kap Brüsszeltől és az uniós pénzügyminiszterek június 21-i tanácsülésén hivatalos döntés születhet a 2004 júliusa óta hatályban lévő deficiteljárás megszüntetéséről.

A BruxInfo forrásai arra számítanak, hogy május 29-én várhatóan öt másik tagállammal együtt a Magyarország ellen a túlzott mértékű, GDP arányosan 3 százalékot meghaladó államháztartási hiány miatt folyó eljárás megszüntetését javasolja majd az Európai Bizottság. Olli Rehn már május elején szinte biztosra jelezte, hogy Lettország, Litvánia és Románia felállhat a "szégyenpadról", míg Magyarország és Olaszország esetében ezt további egyenlegjavító intézkedések bejelentéséhez kötötte Brüsszel. Most mindkét ország átszakíthatja a célszalagot.

Minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány által nemrég bejelentett "három fokozatból" álló csomag meggyőzte a Bizottságot arról, hogy 2012 után 2013-ban és 2014-ben is a 3 százalékos referenciaszint alatt marad a deficit (a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján), vagyis a hiánycsökkentés fenntarthatónak minősülhet.

De hány fokozat volt meggyőző? Várhatóan még ma, a kormányülés után kiderül, hogy a "többfokozatos" Varga-csomagnak mekkora része győzhette meg Brüsszelt. A zárolások, illetve a beruházások elhalasztásán túl adóemeléseket is kilátásba helyezett a kormányzat szükség esetén, Orbán Viktor miniszterelnök pedig szerdán kijelentette, hogy ő a nagyobb csomag híve, ami már adóemeléseket is tartalmaz. A Bruxinfo értesülései szerint - bár a háromlépcsős magyar terv utolsó fokozata egy új reklámadó kivetésével és három másik ágazati adó (bankadó, energiaadó és a pénzügyi tranzakciós illeték) megemelésével aligha nyeri el a Bizottság tetszését - ez a minőségi kifogás nem változtat azon a következtetésen, hogy Magyarország megtette a szükséges erőfeszítéseket és hathatós lépéseket tett a túlzott mértékű hiány felszámolására.

Az áprilisban benyújtott konvergencia-program alapján a Bizottság ezt még nem látta biztosítottnak, amit május 3-i tavaszi előrejelzése is tükrözött, amelyben idén még éppen 3 százalékos, jövőre viszont 3,3 százalékos deficitet tippelt a testület. Mivel a deficiteljárás keretében tett, és jelenleg is érvényes tanácsi ajánlások értelmében nyilvánvalóan a 3 százalékos szint alá kell az országnak leszorítania a hiányt (ez 2012-ben 1,9 százalékos deficittel messze teljesült is), a kormánynak célja eléréséhez pótlólagos intézkedéseket kellett hoznia.

Brüsszel minden bizonnyal egyértelművé teszi majd az általa a különadóknak is tulajdonított alacsony magyar növekedési potenciállal kapcsolatos aggodalmait. Ezek várhatóan az országspecifikus ajánlásokban jelennek majd meg, amelyeket ugyancsak május 29-én fogad el az európai szemeszter keretében a Bizottság.

A május 22-i uniós csúcsot követően a magyar kormányfő is nagyon bizakodóan nyilatkozott az eljárás megszüntetésének esélyeiről, óvatosan, de ki is mondta, hogy szerinte meglesz az ország számára pozitív döntés. "Ha a matematika szabályai még mindig érvényesek, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a deficiteljárásból" - közölte szerdán a magyar kormányfő.

Megfigyelők szerint a magyarok kiengedése valahol hitelességi kérdés a Bizottság számára, ahogy egy évvel ezelőtt is az volt az ország szankciókkal (a kohéziós alapok egy részének felfüggesztésével) való fenyegetésekor. Akkor Brüsszelnek az új gazdaságkormányzási szabályok hitelessége lebegett a szeme előtt, és most ugyanaz a hitelesség kerülne veszélybe a magyarok milliói előtt, ha a megtett erőfeszítések fölött szemet hunynának.

Az Európai Bizottságnak különösen az új intézkedések bejelentése óta már nem Magyarország, hanem néhány más tagállam miatt fő a feje. Belgium és esetleg egy-két más ország kapcsán Brüsszel pénzügyi szankciókat mérlegel, míg Málta egy év után visszakerülhet a deficiteljárásba. Mintegy intő példaként arra, hogy a deficiteljárásból kikerülve sem lehet hátradőlni.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt