Gazdaság

Eltelt öt év - Hogy állunk az új munkahelyekkel?

Portfolio
A válság kitörése előtti közvetlen időszak és a mostani között öt év telt el. Az első negyedév foglalkoztatottsági adatai alapján eddig talán kevésbé boncolgatott érdekességekre bukkanhatunk. Ilyen például, hogy a válság előttihez képest az alkalmazott munkavállalók száma már közel azonos, a foglalkoztatottak számában az elmaradás az önfoglalkoztatók között érhető tetten. Egy másik pedig, hogy egyre nagyobb teret hódít a részmunkaidős foglalkoztatás, ami úgy tűnik, csak kényszerű munkahelymentő.
A munkaerőpiaci adatok megjelenésekor rendszerint az előző évi adatokhoz viszonyított összehasonlításokat végzünk. A KSH napokban megjelent jelentéséből kiderülő részletek azonban jó alkalmat adnak arra, hogy kicsit más szemmel nézzük ezeket a statisztikákat. Mi történt a válság óta eltelt öt évben a munkaerőpiacon? Milyen főbb átrendeződéseket állapíthatunk meg?

Annyi az alkalmazott, mint öt éve

Az első negyedévben 26 ezer fővel volt több foglalkoztatott, mint egy évvel korábban. (A mostani cikkben boncolgatott statisztika nem tartalmaz információt külön a versenyszféra és közszféra adatairól, arról sem, hogy mennyi ebből a közfoglalkoztatott. Márpedig 2008-ban a közfoglalkoztatás még nem volt ilyen tömeges munkaerőpiaci módszer, ennek szélesebb alkalmazása csak 2009-ben kezdődött. Ezeket a folyamatokat következő cikkünkben vizsgáljuk majd.)

Azonban ha az idei első negyedéves foglalkoztatottsági adatokat a 2008 első negyedévihez viszonyítjuk, a foglalkoztatottság szintje még mindig el van maradva nagyjából 27 ezer fővel. Foglalkoztatás típusa szerinti bontásból azonban az derül ki, mintha az alkalmazotti státuszban foglalkoztatottak száma visszaért volna az öt évvel ezelőtti szintjére. 2008 első negyedévében 3 millió 370 ezer alkalmazott volt, míg az idei első negyedévben 3 millió 376 ezer. A foglalkoztatásbeli elmaradás pedig az önfoglalkoztatók körében adódik, az egyéni vállalkozók száma 34 ezer fővel alacsonyabb az öt évvel ezelőttinél, 424 ezer fő. (Itt fontos hozzátenni, hogy ezek az adatok nem adózási körből, hanem a KSH megkérdezéses módszerű munkaerő-felméréséből származnak.)

Az egyéni vállalkozók száma a nehéz gazdasági helyzetben fokozatosan csökkent, de tavaly tovább nehezedett az egyéni vállalkozók működése azáltal, hogy a járulékfizetési alapot 100%-ról 150%-ra emelte a kormány. Jóval magasabb lett tehát a minimum járulék, amit egy vállalkozónak be kell fizetnie maga után.

Teljes idősök helyett részidősök

Egy másik típusú bontásból pedig az derül ki, miközben a foglalkoztatás szintje csak 27 ezer fővel van elmaradva, a teljes munkaidős foglalkoztatás 121 ezer fővel csökkent, amit 94 ezer fővel több részmunkaidős ellensúlyozott valamelyest. 2008 első negyedévében még csak 167 ezren voltak részmunkaidőben foglalkoztatottak, így tehát elég nagy, bő 50%-os emelkedésről beszélhetünk, ennyivel lettek többen részmunkaidősök. Azt persze pontosan nem tudni, hogy a részmunkaidő mennyire kényszer vagy elfogadható kompromisszum, vagy munkahelyeket mentett-e meg az, hogy ha elbocsátás helyett munkaidőt csökkentettek.

Az mindenesetre árulkodó, hogy a KSH jelentése szerint 90,5 ezer alulfoglalkoztatott részmunkaidős volt az idei első negyedévben, vagyis ennyien vannak azok, akik szívesen dolgoznának többet, ha lenne rá lehetőségük.

Eltelt öt év - Hogy állunk az új munkahelyekkel?
Még több atipikus

Az atipikus foglalkoztatási formák egyik legelterjedtebb módja, a határozott idős foglalkoztatás is egyre népszerűbb. Az alkalmazottként dolgozók körében a határozatlan idős szerződések száma nagyjából épp annyival apadt, amennyivel a határozott idős szerződések szaporodtak.

A határozott időre szóló szerződés a munkáltató számára azért kedvező, mert amikor lejár a szerződés, akkor egyéb megállapodás hiányában a munkaviszony megszűnik. Nincs szükség indoklással ellátott felmondásra.

40% tartós munkanélküli

Az elmúlt évek egyik jellemző folyamata, hogy még ha bővülni is tud a foglalkoztatás, a munkanélküliség magas marad. Ez egy másik, egyébként örvendetes folyamat eredménye, amelynek során a magyar lakosság gazdasági aktivitása bővül. Mivel ez jelenleg is igen alacsonynak mondható európai összehasonlításban (mögöttünk csak Olaszország és Málta van), a bővülés örvendetes, azonban a többirányú szigorítások eredményeként megnőtt munkaerő-kínálatot a munkaerő-kereslet nem tudja felszívni. Így lényegében a munkanélküliek száma nem tud elszakadni a félmilliós szinttől, ami még mindig 176 ezer fővel magasabb az öt évvel korábbinál.

Ráadásul 75 ezer fővel többen vannak azok, akik 1 éven túl keresnek állást, azaz tartós munkanélküliek. A munkanélkülieken belül 40% fölött volt a tartós munkanélküliek aránya az idei első negyedévben.

Többen akarnak dolgozni

Az előbb említett intézkedések hatása érezhető a gazdasági aktivitást boncoló számokon. Ezek az intézkedések nagy vonalakban a korkedvezményes nyugdíjak visszafogása, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, a segélyezési rendszer szigorítása, illetve a nyugdíjkorhatár emelése.

2008 első negyedévében 3 millió 538 ezer inaktív volt a 15-74 éves korcsoportban. Ez az idei első negyedévre 225 ezer fővel kevesebb, 3 millió 314 ezer fő volt. Az inaktívak között pedig negyedével többen vannak azok, akik dolgozni szeretnének. Hogy mégis inaktívak statisztikailag az azért lehet, mert munkanélkülinek definíció szerint az számít, aki adott héten aktívan állást keresett és rendelkezésre áll dolgozni két héten belül. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor a munkanélküli inaktívnak minősül. 2013 első negyedévében már 427 ezer olyan inaktív volt, aki dolgozni szeretne.

Azt azonban nem mondhatnánk, hogy ha lenne elég munkahely, akkor a 427 ezer inaktív plusz 508 ezer munkanélküli együttes számával növelhető lenne a foglalkoztatás. Az inaktívak elhelyezkedési esélyeit nehezíti, hogy a dolgozni vágyók nagyobb része nyugdíj, iskola vagy kisgyermek nevelése mellett vállalna állást, aminek sikeréhez az alternatív foglalkoztatási formák nagyobb elterjedtségére és szemléletváltásra is szükség lenne.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development