Előfizetői tartalom

Japánban még a lazítást is szigorúan csinálják

Portfolio
Nemcsak a gazdasági helyzete érdekes a defláció sújtotta szigetországnak, hanem annak kezelési módja is. Különösen furcsa adaléknak tűnik a reflációs stratégiához az a legújabb tervezet, amely jövő áprilistól adóemelést helyezne kilátásba. Japánban gyenge a belső kereslet, az energiaáraktól tisztított inflációs mutató továbbra is negatív. Bár érthető, hogy az ország fenntarthatóvá kívánja tenni államháztartását, ugyanakkor ez a lényegileg fiskális szigorítás akár jelentősen is visszavetheti a keresletet. Magyar idő szerint ma hajnalban beszélt Haruhiko Kuroda, japán jegybankelnök, aki leginkább ezen ellentmondásos (és megosztó) kérdésben kívánt állást foglalni. Véleménye szerint a tervezett adóemelés nem árt majd Japánnak.

"Nem gondolom, hogy a jelenleg tervezett adóemelés ártana a gazdaságnak" - jelentette ki Haruhiko Kuroda, japán jegybankelnök, egyértelműen állást foglalva a kérdésben. "A japán jegybank az inflációs céljának elérése végett vásárol kötvényeket. Amennyiben az emberek azt gondolnák, hogy az államháztartás finanszírozása a cél, akkor az felhajthatná a hosszú hozamokat....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés