Előfizetői tartalom

Ennyit keresnek a jegybankárok - Megérdemlik-e?

Az angol jegybank újdonsült elnöke nem sokkal megválasztását követően magyarázkodásra kényszerült, hogy miért olyan magas a fizetése, amíg mások számára befagyasztották a béremelést. Mark Carneyról van szó, aki a világ legjobban fizetett jegybankára, ugyanakkor messze nem a legjobban fizetett bankár. Azt látjuk ugyanis, hogy a pénzügyi szféra magasságaiban még az ő nem csekély kompenzációjánál is jelentősen nagyobb összegek hullanak az égből. Az biztos, hogy a ma látott válságos környezetben nincs könnyű dolga egyetlen jegybanki vezetőnek sem, de mennyi fizetést érdemelnek meg? Szerintünk a kérdés rossz. Úgy lenne helyes feltenni: mi az a pénz, amiért a legmegfelelőbb embert tudjuk a jegybankunk élére alkalmazni, hogy a vezetése alatt működő jegybank a lehető legkisebb áldozati rátával stabilizálja gazdaságunkat. Írásunkban bemutatjuk, hogy például az amerikai jegybank élére készülő jelöltek milyen pénzügyi háttérrel jönnek, majd a jegybankelnöki fizetést vesszük fókuszba. Meglepő lehet, de a legbefolyásosabbnak számító amerikai jegybank élén levő Ben Bernanke egyáltalán nem számít különösebben gazdagnak, fizetése elmarad nemzetközi társaiétól.

Általában már eleve gazdag emberekről van szó... Tekintsünk bele először az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) munkatársainak pénztárcájába! Nos, például Janet Yellen, a Fed jelenlegi alelnöke, aki korábban egyetemi tanárként dolgozott, a Reuters által közzétett becslések szerint 3,8 és 11,1 millió dollár közötti befektetett vagyonnal rendelkezett 2012-ben. Tehát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés