Gazdaság

Jöhet a 3 százalékos MNB alapkamat a JPMorgan szerint

MTI
A jövő év elején 3 százalékon érheti el mélypontját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata - jósolták felülvizsgált hétvégi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a ház heti globális helyzetértékelésében közölték: a várakozásoktól elmaradó legutóbbi inflációs adatok nyomán, valamint a kilátásba helyezett újabb rezsicsökkentési intézkedések figyelembevételével lefelé módosítják az MNB jelenlegi monetáris enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisukat.

A ház eddig 3,50 százalékos kamatszinten várta a magyar jegybank kamatcsökkentési sorozatának végét, új előrejelzése szerint azonban az MNB-alapkamat 2014 első negyedében 3,00 százalékig süllyed a jelenlegi 3,80 százalékról.

A JP Morgan londoni szakelemzőinek számításai szerint az éves szintű magyarországi inflációs ütem valószínűleg 2014 novemberéig az MNB 3 százalékos célszintje alatt marad. A cég közgazdászai hétvégi prognózisukban azt is valószínűsítették, hogy az MNB meredeken lefelé módosítja 2014 egészére szóló átlagos inflációs előrejelzését a szeptemberben esedékes inflációs jelentésben. A ház saját becslése szerint a jövő évi átlagos infláció 2,5 százalék lesz Magyarországon az MNB jelenleg érvényes előrejelzésében szereplő 3,2 százalék helyett.

A JP Morgan londoni szakértői mindezek alapján arra számítanak, hogy a monetáris tanács szeptemberben és októberben is egyaránt 0,20 százalékponttal, az év további kamatdöntő ülésein pedig 0,10 százalékpontos lépésekben csökkenti alapkamatát, amely így 2013 végére 3,20 százalékig süllyedhet. A cég módosított várakozása szerint innen csökken tovább a 3,00 százalékos végpontig az MNB-alapkamat 2014 első negyedében. A JP Morgan elemzői szerint erre a prognózisra a forint esetleges eltúlzott mértékű gyengülése jelenti a legfőbb kockázatot.

Éppen a kockázati tényezők miatt egyelőre nem konszenzusos előrejelzés a londoni City elemzői közösségében a 3,00 százalékos MNB-kamatmélypont. A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni közgazdászai befektetők számára minap összeállított elemzésükben közölték: felülvizsgált várakozásuk szerint az MNB Monetáris Tanácsa szeptemberben 0,10 százalékponttal 3,70 százalékra csökkenti alapkamatát, és ezután be is fejezi a kamatcsökkentési sorozatot.

A UBS elemzőinek megítélése szerint ugyanis "gyors ütemben fogy" a mozgástér a további enyhítésekhez, különös tekintettel arra, hogy az augusztusi MNB-kamatcsökkentés óta a forint a 300 forint/eurós határszint fölé gyengült, és a globális kockázati környezet is bizonytalanabbá vált. A ház szerint az augusztusban végrehajtott 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés is már kompromisszumnak tűnt, amely tükrözhette egyrészt a magyar jegybank azon nézetét, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés és az alacsony kapacitás-kihasználtság elősegíti a 3 százalékos inflációs cél tartását, másrészt viszont azt, hogy a már akkor is bizonytalan globális piaci kondíciók óvatosabb monetáris alapállást tesznek szükségessé.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja átfogó őszi előrejelzésében ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy az MNB várhatóan a bizonytalanabbá vált külső környezetben is folytatja a monetáris enyhítést. A Morgan Stanley londoni elemzői azzal számolnak, hogy ha a külső kondíciók nem romlanak tovább, akkor a 0,15-0,20 százalékpontos lépésenkénti MNB-kamatcsökkentés válhat az "új normává".

A ház szerint az MNB alapkamata még a jelenlegi volatilis külső környezetben is 3,50 százalékig süllyedhet már a következő pár hónapban - a cég elemzői eddig decemberre várták ezt a szintet -, és ha a kockázati kondíciók a negyedik negyedévben konstruktívabbá válnak, a Morgan Stanley londoni szakértői szerint 3,00 százalékos MNB-kamatmélypont sem zárható ki.

A cég szerint ugyanakkor jövőre a várhatóan visszagyorsuló magyarországi infláció és az emelkedő globális kamatok miatt napirendre kerülhet a szigorítás. A Morgan Stanley ennek alapján 0,50 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsít 2014 második felére.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
ipar