Gazdaság

Óriási meglepetés

Portfolio
A piaci várakozásokkal ellentétben mégsem korlátozta eszközvásárlásait a Fed, vagyis továbbra is havi 85 milliárd dollárt kíván költeni erre a célra. A közlemény szerint túlságosan magas a munkanélküliség, miközben a kormány megszorít, a jelzálogkamatok pedig emelkednek.
Lassabb lehet a gyógyulás

Csaknem mindenkit meglepett a Fed döntése, a várakozásokkal ellentétben ugyanis a jegybankárok továbbra is úgy gondolják, hogy a gazdaságnak igenis szüksége van arra a havi 85 milliárd dollárra, amelyet állampapírok és jelzálogfedezetes eszközök vásárlásra fordítanak. A közlemény szerint ennek több oka is van, kezdve a magas munkanélküliségtől egészen az emelkedő jelzálogkamatokig.

Igaz ugyan, hogy a fogyasztási és a beruházási hajlandóság élénkül, több olyan jel is van, amely óvatosságra ad okot - derül ki a közleményből. Rögtön az elején a magas munkanélküliség mellett a folyamatosan zajló költségvetési kiigazítást és az emelkedő jelzálogkamatokat említik a jegybankárok, ezek ugyanis lassíthatják a "gyógyulási" folyamatot.

Az óvatosság egyébként nem véletlen, hiszen a jegybanki elemző stáb egyaránt lefelé módosított az idei és a jövő évi előrejelzését.

Óriási meglepetés
Még egy kockázati tényező

A magas munkanélküliségen, a folyamatosan zajló költségvetési kiigazításon és az emelkedő jelzálogkamatokon kívül még egy kockázati tényezőt említenek a jegybankárok: mégpedig az alacsony inflációt. Véleményük szerint a tartósan 2 százalék alatti infláció rossz hatással lehet a gazdaságra, bíznak ugyanakkor abban, hogy a középtávú inflációs cél nincs veszélyben. Az inflációs előrejelzésekben egyébként nincs jelentősebb változás: idén - élelmiszer-és energiaáraktól tisztított adatokat nézve - a korábban jelzett 1,1-1,5 százalék helyett 1,2-1,4 százalékkal drágulhatnak a személyes kiadások .

Várni kell és kész!

Összességében az elmúlt egy évben sok minden változott az eszközvásárlások hatására, még sincs elegendő bizonyíték arra, hogy a továbbiakban nincs szükség ilyen mértékű jegybanki beavatkozásra - vélik a jegybankárok, vagyis továbbra is havi 85 milliárdot költenek jelzálogfedezetes eszközök és állampapírok vásárlásra (40-45 milliárd dollár arányban).

A Fed azonban bizakodó. A jegybankárok hisznek abban, hogy a programnak köszönhetően a hosszú kamatok csökkennek, az általános pénzpiaci feltételek javulnak, a gazdasági aktivitás pedig élénkül, ráadásul mindezt úgy, hogy a középtávú inflációs cél nem kerül veszélybe. Ezekről az intézkedésekről persze tudni kell, hogy átmeneti jellegűek, és biztosan csak addig tartják őket életben, amíg a gazdasági helyzet úgy kívánja.

A kérdés tehát továbbra is az, hogy mikor érkezik el az ideje annak, hogy végre ne legyen szükség jegybanki segítségre; hetek vagy hosszú hónapok múltán.

Zéró kamat

Ennél jóval kisebb a kamatpálya várható alakulásával kapcsolatos bizonytalanság, szinten mindenki biztos ugyanis abban, még jó ideig marad a jelenlegi, gyakorlatilag nulla százalékos kamat. A Fed-jegybankári körökben tovább egyébként kissé csökkent azoknak az aránya, akik 2015-re várják az első kamatemelést.

Óriási meglepetés
A kamatpálya várható alakulását illetően egyébként nincs új a közleményben: egészen addig maradhat a jelenlegi szint, amíg a munkanélküliség magasabb, mint 6,5 százalék, az infláció pedig nem haladja meg a 2,5 százalékot.

Óriási meglepetés
Egy ellenszavazat

A Nyíltpiaci Bizottság döntésével - a korábbi kamatmeghatározó ülések gyakorlatához hasonlóan - Esther L. George ezúttal sem értett egyet, mondván, hogy a túlságosan laza monetáris politika káros hatással van a gazdaságra.
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas