Gazdaság

Varga: a rezsicsökkentés költségvetése

Portfolio
Varga Mihály hétfő délután ünnepélyes keretek között átadta a 2014-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyûlés elnökének. A nemzetgazdasági miniszter ismertette a főbb intézkedéseket, összességében pedig a rezsicsökkentés költségvetésének nevezte. Minden főbb terület esetében növekednek a kiadások, de Varga egyúttal mindenkit megnyugtatott: a fedezet rendelkezésre áll. Közben viszont a tartalékok szintjét is látványosan visszanyeste a kormány.

Fontosabb részletek
  • A kormány 2%-os növekedéssel, 2,9%-os hiánnyal, 2,4%-os inflációval számol jövőre
  • A népesedéspolitikai program több elemét megvalósítja: családi adókedvezmény kiterjesztése, Diákhitel tartozások részleges elengedése, gyed-extra bevezetése
  • Számolnak a hús áfájának csökkentésével, de ez csak két hét múlva dől el konkrétan

A Költségvetési Tanács véleménye

A Kovács Árpád vezette Költségvetési Tanács jelentős kockázatokat lát a 2,9%-os hiánycél teljesítésére, ezért javasolta az összesen 200 milliárd forintos tartalékszint átgondolását. A KT külön kiemelte azt, hogy a kormány túlzottan magas (150 milliárdos !) összeget vár frekvenciahasznosításból. Arra is rámutat, hogy túlzott egyenleg-korrekciót számol el a kormány eredményszemléletben, itt kisebb korrekciót javasolt. Részletesen ide kattintva olvashatják el a Tanács véleményét.

Gyorsértékelés

A mostani bejelentés is megerősített minket abban, hogy a kormány enyhén optimista feltételezésekkel él a 2014-es évre vonatkozóan. A legnagyobb kockázat megítélésünk szerint, hogy a kormány gyakorlatilag elmegy a falig a 2014-es költségvetési mozgásteret illetően: a 2,9%-ra emelt hiánycél ugyanis nagyon közel van az EU által is elvárt 3%-os határértékhez.Emellett egy esetleges elcsúszásra az eddigieknél kisebb tartalékot tervezett be a kormány (2014-ben 100+120 milliárd, 2013-ban ez 400+100 milliárd forint volt). A kifeszített költségvetéssel pedig a kormány bevállalja annak a kockázatát, hogy jövőre év közben be kell avatkozni a költségvetési folyamatokba (de valószínûleg ezzel megvárja a tavaszi parlamenti választások leteltét). A tervezési folyamatról pedig sok mindent elárul, hogy a kormány úgy nyújtotta be a 2014-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot, hogy: - még nem ismertek a hús áfacsökkentésének részletei (és annak hatásvizsgálatai), vagyis hogy mekkora lesz a kulcs - és a devizahiteles mentőcsomag esetleges hatásait is nagyvonalúan kezeli

De miből lesz minderre pénz?

Arra a kérdésre, hogy a felsorolt kiadásokra miből lesz fedezet a 2014-es költségvetésben, Varga kijelentette: a 2014-es költségvetés egy folyamat része, jövőre növekedésbarátabb lesz a környezet. Biztonságosan tudunk tervezni az adóbevételekkel, például az egész évben hat az útdíj. A bevételek sokkal fegyelmezettebben fognak befolyni, így fedezetet nyújtanak ezekre az intézkedésekre. Az EU-támogatások felhasználása fegyelmezettebb és célzottabb lesz - mondta.

De mi lesz a devizahitelesekkel?

Arra a kérdésre, hogy a jövő évi költségvetést hogyan befolyásolhatja a devizahitelesek újabb megmentése, Varga kijelentette: november elsejéig folyik a szakmai egyeztetés a bankokkal. Ha nem lépnek érdemben a bankok, akkor terjeszti be saját javaslatait a kormány. A fedezet a költségvetésben rendelkezésre áll, ezért nem kell módosítani a beterjesztett számainkat - fogalmazott a tárcavezető.

Itt a javaslat!

A Parlament honlapjára időközben felkerült a 2014-es költségvetésről szóló törvényjavaslat. Hamarosan jelentkezünk a 2014-es büdzsétervezetet elemző átfogó cikkünkkel!

Két héten belül jönnek az adótörvények

Varga elmondása szerint a minisztérium az utolsó simításokat végzi az adótörvényeken. A hús áfacsökkentésének elvi lehetősége benne van a költségvetésben - árulta el. Az viszont még nem dőlt el, hogy mekkora lesz az áfakulcs. A hatásvizsgálatok folynak - tette hozzá.

Már nőtt is a tartalék, amint kimondta Varga

A rendkívüli intézkedések tartaléka (az általános tartalék - a szerk.) 100 milliárd forint lesz, vagyis 120 milliárd forint. Már nőtt is, miközben kimondtam - javította ki saját magát Varga Mihály egy kérdésre válaszolva. Az Országvédelmi Alap összege 100 milliárd forint lesz. Ez utóbbi az előre nem látható kockázatok kivédésére szolgál Varga szerint.

Kövér átvette a tervezetet

A házelnök bejelentette: hamarosan elérhető lesz a dokumentum a Parlament honlapján is. Megköszönte a kormány elmúlt 3 évi munkáját, melynek köszönhetően megszûnt Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) átadja a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyûlés elnökének 2013. szeptember 30-án.

Intézkedések

1. A rezsicsökkentés költségvetése lesz a 2014-es Varga szerint, mert meglesz ennek a fedezete. 2. Családi adókedvezmény kiterjesztése. Összességében mintegy 53 milliárd forintot hagyunk ott a háztartásoknál az idei évhez képest. Az egészségbiztosítási járulék és a nyugdíjjárulék terhére veheti igénybe a családi adókedvezményt a munkavállaló. 3. Diákhitel-tartozások elengedése 4 milliárd forint értékben, akik gyereket vállalnak. 4. Pedagógusok béremelése: ez 132 milliárd forintnyi kiadást jelent. 5. Közfoglalkoztatásban résztvevők kedvezményét is tartalmazza a költségvetés, 30 milliárd forintot irányoz elő erre a célra a kormány. Április végéig megemelt támogatást biztosít a kormány. 6. A nyugdíjemelés 2,4% lesz a várható inflációnak megfelelően. Emlékeztetett Varga: idén komoly reálnyugdíj-emelkedés valósul meg. 7. Tartalmazza annak a fedezetét, hogy az ún. gyed-extra intézkedés megvalósuljon - jelentette be Varga. 8. Munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései hatályban maradnak. 9. Emelkedni fognak a reálkeresetek jövőre, a kormány szerint 2%-kal. A fogyasztás emellett 1,9%-kal bővülhet.

A 3 fő szám

A miniszter a sajtótájékoztató elején ismertette a már közölt főbb számokat: 1. kiegyensúlyozott stabil gazdasági pálya: 2% körüli növekedés 2. ehhez társul az államháztartás fegyelmezett és takarékos gazdálkodása: 2,9%-os hiány 3. a pénzromlás mértékét 2,4%-ra tervezzük

Indul a sajtótájékoztató

A Parlament épületében megjelent Varga Mihály és Kövér László. A kormány előkészítette a 2014-es év gazdálkodási tervezetét. Hagyományos papírlapon is elkészítettük a tervezetet és új idők szellemében pendrive-on is - mondta.


A 2014-es költségvetési törvényjavaslat az Országházben, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének 2013. szeptember 30-án.

Most lehull a lepel a kormány számairól és terveiről

Varga Mihály az előírt határidőig, szeptember 30-án beterjeszti a 2014-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot a Parlamentnek és egyúttal sajtótájékoztató keretében bemutatja a részleteket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek eddig ismertté váltak és megmutatjuk, mire érdemes figyelni a számok tengerében. Tovább a cikkhez
deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Ipar 4.0 robot