Gazdaság

Most még nem fog lőni az EKB

Portfolio
A mai nap egyik legfontosabb eseménye az Európai Központi Bank döntése, amit magyar idő szerint délután 13:45-kor ismerhetünk meg. Bár a piac nem számít kamatvágásra, mégis rengeteg érdekességet tartogathat a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztató, ugyanis az eurózónás inflációs mutató brutálisan alacsony szintre került, míg a munkanélküliségi ráta az egekben repdes. A romló számok lehet, hogy csak átmeneti hatásokat tükröznek, de mégis egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az EKB-nak a jövőben további lazító lépéseket kell tennie.
Az eurózónás infláció a múlt hónapban meglepően alábukott, már-már deflációval fenyegetve. Jelenlegi szintjén kevesebb mint a fele az Európai Központi Bank által kitűzött két százalékos célnak, ráadásul a munkanélküliségi ráta éppen a legújabb rekordját állította fel nemrég (12,2 százalékon). Nos, ilyen környezetben újra felmerül a kérdés, hogy mit tehet az EKB, érdemes-e már most reagálni az inflációs környezet romlására vagy még várni a decemberi előrejelzésekre. A jegybanknak összesen két 25 bázispontos tölténye maradt, hogy lőjön, azt követően a nulla alsó határ tartóztatja majd fel.

A megmaradt két kamatvágás lehetősége nagyon kevés teret ad a további jegybanki lazításra, a negatív betéti kamatok pedig hiába merültek fel korábban a kommunikációban, valójában rengeteg nem várt hatással járhatnak, így alkalmazásuk nem valószínű. Ezek fényében pedig nem reális, hogy ezen kevés munícióját túl hamar lőné el a jegybank ahogy ezt a várakozások is mutatják: a Bloomberg által megkérdezett 70 elemző közül pusztán három tartotta lehetségesnek, hogy az EKB még a mai napon kamatvágást jelentene be.

Most még nem fog lőni az EKB
"Azzal, hogy Draghi még nem érintette a nulla alsó korlátot ügyesen megússza azt a rendkívül kényes kérdést, hogy pontosan mit is fognak lépni legközelebb. Az EKB egyelőre még kényelmesen visszafoghatja magát, kivéve ha a fellendülés tényleg megáll" - véli Marchel Alexandrovich, aki szerint az EKB szinten tartja a rátát a ma záruló ülésén.

A kivárás mellett szólhat az is, hogy egyelőre a jegybank nem tudhatja pontosan az infláció valós trendjét és így akár az is elképzelhető, hogy a nemrég látott visszaesés pusztán átmeneti és ezt követően korrekció megy végbe.

Most még nem fog lőni az EKB
Az élelmiszer- és enrgiaárak tétele nyomta le az inflációt. Forrás: BofA Merrill Lynch Global Research
Hiába van vége a recessziónak, törékeny maradt Európa

2013 második negyedévében az eurózóna végre le tudta gyűrni történelmének leghosszabb recesszióját, ugyanakkor rengeteg arra utaló jel maradt, hogy a fellendülés valójában törékeny. A konjunktúramutatók trendje bár felfelé mutat mégis láthattunk az utóbbi hónapokban hirtelen visszakorrekciót például a franciák esetében. Biztosan nem segíti a régiós vállalatok versenyképességét az euró relatív értelemben vett magas szintje sem (nagyjából 5 százalékkal erősödött idén a főbb devizákkal szemben). A legnagyobb kockázat viszont délen lappang, a kimagasló munkanélküliséggel és mély recesszióval sújtott országok kilábalása ugyanis rendkívül lassú lehet és egyáltalán nem egyenletes.

Megvárják az előrejelzéseket

A Bloomberg összeállítása szerint a legtöbb elemző úgy gondolja, hogy az EKB döntéshozói megvárják a lépésükkel a decemberben előrejelzéseit a stábnak. Ezen házon belüli inflációra és növekedésre vonatkozó előrejelzések már Jean-Claude Trichet korábbi EKB-elnök alatt is a kamatszint változásának az alapjául szolgáltak.

A Mario Draghi vezette jegybank esetében ugyanakkor vannak ennek ellentmondó esetek is: 2011 novemberében például az első ülésen már a vágás mellett döntöttek, nem törődve a később érkező jelentésekkel - mutat rá a Bloomberg.

Több elemző is megjegyzi, hogy az infláció jelenlegi szintje melletti szinten tartás egyáltalán nem konzisztens az inflációs célkövetés (IT) rendszerével. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az EKB bár lényegében teljesen hasonló rezsimben működik, mégsem nevezhető egyértelműen IT-t alkalmazó jegybanknak. Erre erősít rá az is, hogy a jegybank egyik korábbi kijelentésében, melyben 1,4 százalékos várt inflációról számoltak be 2014-re, nem utaltak kamatvágásra a cél egyértelműen alullövése esetén sem.

Egy tegnapi névtelen kiszivárogtatás szerint ma még nem lesz alapkamat vágás, ami csak átmenetileg és minimálisan tudta erősíteni az eurót a dollárral szemben, azóta 1,3520 körül ingadozik a kurzus. A potenciális EKB lazító lépések között a 0,5%-os alapkamat, illetve a 0%-os egynapos betéti ráta esetleg negatív tartományba vágása, egy hosszabb távú új refinanszírozási program (LTRO) előkészítése, a fedezetelfogadási szabályok lazítása, továbbá az előremutató jegybanki keretrendszer (forward guidance) megerősítése is szóba jöhet. Az EKB egyik indirekt célja a deflációs veszélyek enyhítése felé a szokatlanul megerősödött euró gyengítése lehet, hiszen az euróindex múlt hétre 2,5 éves csúcsra erősödött és a dollárral szemben is kétéves csúcsot állított fel 1,3830-nál. Amint hétfői elemzésünkben körbejártuk, több tényező hatására péntekre a kurzus 1,35 körülig esett, azóta nem volt érdemi mozgás.


Most még nem fog lőni az EKB
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
foldgazgetty