Gazdaság

Minden lehetséges eszközt bevethet az EKB!

Portfolio
Az Európai Központi Bank elképzelhető, hogy negatív betéti kamatot vezethet be, sőt, akár eszközvásárlásokba is kezdhet, ha szükségesnek látja az inflációs céljának elérése érdekében - nyilatkozta Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza a Wall Street Journal-nek. Praet szavainak kiemelt súlya van, ugyanis ő vezeti a jegybank közgazdasági stábját - ennek megfelelően pedig az euró a hírekre hirtelen esésbe kezdett. Ezt azonban később teljesen ledolgozta, mert a piacok inkább a ma esti és holnapi Fed-jegybankári beszédekre fókuszálhatnak.
Az Európai Központi Bank akár negatív tartományba is vághatja a betéti kamatokat és eszközvásárlásokat is végrehajthat, hogy reagáljon a múlt hónapban brutálisan visszaesett inflációra - fogalmazott Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza.

Minden lehetséges eszközt bevethet az EKB!
Az EKB november hetedikén a piacot meglepve 25 bázisponttal vágta az irányadó rátát a régióban, amivel 0,25%-ra csökkent a kamat. Ezzel tehát már csak egy kamatvágásra van a központi bank, hogy teljesen kifusson a konvencionális eszköztárából.

Minden lehetséges eszközt bevethet az EKB!
Talán éppen erre reagálva fogalmazott Peter Praet, hogy minden eszköz terítékre került mára:

"Amennyiben a mandátumunk veszélybe kerül, akkor minden eszközt elő fogunk venni, hogy ne hagyjuk veszni a kitűzött célunkat. Ez egy nagyon tiszta üzenet a részünkről" - fogalmazott Praet, aki a jegybank közgazdasági stábját vezeti (ők terjesztik elő a döntéshozóknak a lehetséges lépéseket, illetve azok várható következményeit).

Minden lehetséges eszközt bevethet az EKB!
Praet nem tartja kizártnak, hogy az EKB eszközöket vásároljon a bankszférától, hogy ezzel is segítse a magánszférát és tovább csökkentse a hitelek költségeit.

"A jegybanki mérleg nyújtotta lehetőségek ugyanúgy használhatóak mint bármi más" - fogalmazott Praet, hozzátéve, hogy ebbe beletartoznak a direkt eszközvásárlások is!

A felhasználható eszközöket illetően az EKB-tisztviselő a betéti rátára is kitért, amit véleménye szerint ugyanúgy használniuk kell továbbra is mint bármi mást. Megjegyzendő, hogy a betéti kamatok már több hónapja nulla százalékon állnak, tehát ezzel a negatív tartományba merészkedne a jegybank. Ez pedig konkrétan azt jelenti, hogy az EKB "adóztatná" a nála parkoltatott banki pénzeket.

A jegybank vezető közgazdásza ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg nem látja szükségét a további monetáris stimulusnak, ugyanis véleménye szerint a legutóbbi meglepetésszerű kamatdöntés ellensúlyozta az inflációs kockázatokat a régióban. Mario Draghi EKB-elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján szintén arról biztosította a piacokat, hogy a lépésük hatásos válasz volt és nincs deflációs veszély. Erről szóló beszámolónkat alább olvashatja el:Gyors értékelésünk
  

A negatív egynapos jegybanki EKB betéti kamatláb bevezetésének lehetőségét már hónapok óta lebegteti az EKB, de az teljesen új elem egy vezető EKB jegybankártól, hogy az EKB esetleges banki eszközvásárlási programjáról beszéljen a dezinfláció elleni küzdelemben. Egy ilyen program a pénzmennyiség növelését, a jegybank mérlegfőösszegének emelkedését is jelentené, ami az euró gyengülését vonna magával (részben épp ez is lenne a mögöttes célja a jegybanknak). Az EKB mérlegfőösszege hónapok óta intenzíven süllyed amiatt, hogy a bankok a hosszabb távú refinanszírozási programokból (LTRO) kapott likviditást "lelkesen" fizetgetik vissza a jegybanknak, ez pedig eddig fontos ok volt az euró erősödésében, illetve erősebb szinteken ragadásában.

Az EKB végszükség esetére már tavaly nyáron "bekészítette" az atomfegyvert, a másodlagos állampapírpiacon történő, korlátlannak beharangozott kötvényvásárlást (az OTM program keretében), de azt eddig sosem használta a jegybank. Egyrészt amiatt, mert már az eszköz belengetése is masszív és tartós hangulatjavulást okozott a periféria országok államkötvénypiacain (a piac elhitte, hogy az EKB képes és be is fog korlátlanul avatkozni, ha baj van, hogy megvédje az eurózónát a "széteséstől"), másrészt amiatt, mert a szigorú jogosultsági korlátok miatt azt eddig nem is tudta elindítani az érintett országok piacain az EKB. (Egy harmadik tényező az, hogy az EKB egyes nézetek szerint nem is igazán tudta volna azt elindítani, mert részben általános, részben a német jogi akadályok miatt az nem is korlátlan és gyors eszköz a jegybank kezében).

Peter Praet jelzése első értelmezésünkben azért új és lényeges elem, mert a felvetés szerint az EKB nem a másodlagos állampapírpiacon avatkozna be vásárlásokkal (így ki tudná kerülni a fent említett akadályokat), hanem a bankoktól venne eszközöket, amelyek így a megkapott pénzből mást tudnának venni, növelve a pénzmennyiséget, gyengítve az eurót.

Az EKB eszközvásárlási lépése elméletileg tágítaná a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai (kamatcsökkentési) mozgásterét, mert egyrészt a külföldi piaci hozamkörnyezet lejjebb ereszkedhetne, másrészt a gyengülő euróval szemben (ha a kockázatvállalási étvágy erős marad) a forint akár erősödhet is.Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy bár ezen eszközök segíthetnék a hitelezést, hiszen a negatív kamatok például kitessékelnék az "inaktív" pénzt a hitelpiacra, de mindez a bankok profitabilitását is ronthatná.

Éppen erre alternatívaként jöhetne az eszközvásárlások eszköze, amivel a bankok számára unortodox módon biztosítana pénzforrást a jegybank, hasonlóan ahogy korábban a hosszútávú LTRO esetében is tette - jegyezte meg Praet.

Az EKB ezidáig ellenállt a széleskörű eszközvásárlások ötletének, viszont Praet szavai egyértelműen új hozzáállást tükröznek.

Piaci reakciók

Az euró Praet szavaira eséssel reagált a fenti összefüggések értelmezésének hatására, az EUR/USD kurzus 1,3450-ről 1,34 alá bukott hirtelen, más devizapárokban is euróesés látszott. Később azonban gyorsan visszaerősödött az euró, pontosabban a dollár gyengült, mivel a piacok feltehetően készülnek a ma esti Ben Bernanke, illetve a holnap délutáni Janet Yellen beszédekre (Bernanke mai beszéde várhatóan tudományos jellegű lesz, így kis piacmozgató hatása lehet). Yellen holnapi beszéde viszont nagyobb mozgásokat is kiválthat a monetáris politikai nézetek tükrében (amelyek a piac szerint erősen galamb beállítottságúak, ezért gyengült a dollár).

Az EKB eszközvásárlási programjának esélye (és az euró gyengülése) részvénypiaci szempontból pozitív lehet, ezt jelzi például a német DAX újbóli emelkedése is 9000 pontról, igaz a mozgás éppen akkor indult, amikor az amerikai részvénypiacok kinyitottak (amikor egyébként is szokott emelkedés kibontakozni).
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
tesla logo
száló por budapest lakások szmog
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kínavírua200127