Gazdaság

Értsétek meg, a tapír nem jelent kamatemelést!

Portfolio
Az eszközvásárlások leállításával kapcsolatban a Fed előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy megakadályozza a kamatok felszállását a (várakozások szerint) márciusban kezdődő tapírt követően. Ben Bernanke Fed-elnök tegnapi beszédében azt sulykolta finoman a közönségbe, hogy a kamatemelés és a QE leállása két teljesen külön dolog és szerinte még a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá bukása sem hoz majd kamatemelést.
Ben Bernanke az amerikai Fed elnöke tegnapi washingtoni beszédében arra tett egyértelmű utalást, hogy a mennyiségi lazítási program leállását követően még nagyon hosszan alacsonyan maradhat az irányadó ráta az Egyesült Államokban. Sőt, vélhetően a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá bukását követően sem kezdenének szigorításba.

Az irányadó ráta az elmúlt évtizedben a következően alakul az Egyesült Államokban:

Értsétek meg, a tapír nem jelent kamatemelést!
"A Fed irányadó rátája (federal funds rate) várhatóan hosszan a jelenlegi nullaközeli szintjén marad az eszközvásárlások leállása után, sőt, valószínűleg nagyon hosszan. (...) A kedvező adatok túlsúlyára lesz szükség, hogy egyáltalán elkezdjük a támogató monetáris környezet feloldását" - mondta az elnök közgazdászoknak tartott beszédében tegnap magyar idő szerint este hét órakor Washingtonban.

Annak a kapcsán, hogy pontosan mikor kezdi meg a határozatlan időre szóló QE3-at kivezetni a Fed, Bernanke azt mondta, hogy egyszerre nézik a kumulált hatását a programnak 2012 szeptembere óta azzal, hogy várhatóan milyen többletet nyújtana még a folytatása. A munkaerőpiac jelentősen javult a program megkezdése óta - jelentette ki a Fed-elnök, ugyanakkor hozzátéve, hogy a közelmúltbeli munkaerő-piaci adatok kissé kiábrándítóak voltak.

A döntéshozók vélhetően leginkább arra figyelnek majd a QE zárásával kapcsolatban, hogy nehogy hirtelen emelkedő kamatkörnyezetet idézzenek elő, ami akár az utóbbi évek fellendülését is visszavetheti. Ezzel kapcsolatban a Fed tisztségviselők előtt álló legnagyobb kommunikációs kihívás, hogy meggyőzzék a befektetőket arról, hogy az eszközvásárlások lassítása/leállítása még közel sem jelenti az irányadó rátának az emelését.

Ehhez képest az utóbbi időkben a tapírra vonatkozó spekulatív mozgások sokszor az amerikai kötvényhozamok emelkedését hozta el:

Értsétek meg, a tapír nem jelent kamatemelést!
Bernanke mint az intézmény csúcsán lévő ember pontosan arra törekszik, hogy a forward guidance (iránymutató monetáris politika) minél eredményesebb lehessen. A közönség kérdéseire válaszolva meg is jegyezte, hogy véleménye szerint mára a piac jobban képes szétválasztani a Fed tapírra és kamatemelésre vonatkozó terveit.
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foldgazgetty