Gazdaság

Londoni elemzők: jövőre kamatot emelhet az MNB

MTI
Csökkentették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi enyhítési ciklusának kamatmélypontjára adott előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, elsősorban a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény és a rövid távon várható inflációs pálya alapján.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a hazai és a külső környezet általuk jövőre várt változásai miatt 2014 végére ismét MNB-kamatemeléssel számolnak. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az előző napi MNB-kamatcsökkentésre visszatekintő szerdai helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény hangvétele, az MNB következő inflációs jelentésében szereplő, valószínűsíthetően a jelenlegi prognózisnál alacsonyabb további magyarországi inflációs pálya, valamint az eurójegybank (EKB) részéről várható újabb enyhítés egyaránt arra vall, hogy a "legkönnyebb ellenállás irányát" a 2014 elején is folytatandó monetáris enyhítés kínálja az MNB számára.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a cég eddig is lehetségesnek tartotta a 3,00 százalék alatti MNB-kamatmélypontot, most már azonban alapeseti előrejelzésként is hihetőnek tűnik számára egy ilyen kamatszint elérése.

Nehéz pontosan előre látni, hogy az MNB enyhítési ciklusa hol érhet véget, mivel a magyar jegybank már most "feltérképezetlen vizeken jár", de abból a feltételezésből kiindulva, hogy az MNB "komfortzónája" a 2,50-3,00 százalék közötti alapkamat-sávba süllyedt, 2,60-2,80 százalék közötti alapkamat elérése 2014 első negyedében ésszerű előrejelzésnek látszik - áll a Morgan Stanley szerdai elemzésében.

A ház szakértői mindezek alapján közölték: 2014 elejére beiktattak prognózisaikba két pótlólagos MNB-kamatcsökkentést, és így az általuk eddig várt 3,00 százalék helyett most már 2,60 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját. A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor: változatlanul szerepel előrejelzésükben, hogy az MNB 2014 végén emeli alapkamatát az infláció várható gyorsulása miatt, és azért is, mert a közép- és kelet-európai térség más jegybankjai várhatóan szintén hozzákezdenek monetáris politikájuk normalizálásához. A Morgan Stanley közgazdászainak szerdai előrejelzése szerint 2014 végére a magyar jegybanki alapkamat 3,25 százalékra emelkedik.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének szakelemzői szerdán szintén felülvizsgálták az MNB kamatpályájára adott prognózisukat. Közölték: új alapeseti forgatókönyvük szerint a magyar jegybank 2014 első negyedévében 2,70 százalékig csökkenti alapkamatát. A ház londoni elemzői eddig ugyancsak 3,00 százalékos MNB-kamatmélypontot vártak alapesetben.

A JP Morgan új prognózisa azt valószínűsíti, hogy az MNB decemberben 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és ezt három további, egyenként 0,10 százalékpontos csökkentés követi januárban, februárban és márciusban. A JP Morgan londoni elemzői is kamatemelést várnak 2014 végére, jóllehet a jövő év végi MNB-alapkamatra adott előrejelzésüket az eddigi 3,25 százalékról 3,00 százalékra módosították.

A ház a prognózis átfogó felülvizsgálatának indokai között említette az általa várt magyarországi inflációs pályát. A JP Morgan szakértői szerint az éves összevetésben számolt idei negyedik negyedéves átlagos magyarországi infláció a várakozásoktól messze elmaradó októberi ütem után valószínűleg akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet az MNB előrejelzésében szereplő 1,9 százaléknál. A JP Morgan a maga részéről azt valószínűsíti, hogy decemberben és januárban mindössze 0,3-0,5 százalékos lesz a tizenkét havi inflációs ütem, és a jövő év egészében is csak 1,7 százalékos lesz az átlagos infláció Magyarországon.

A cég elemzői szerint emellett az EKB legutóbbi kamatcsökkentése és egyre inkább enyhítésre hajó retorikája is a további MNB-kamatcsökkentéseknek kedveznek. Ugyanakkor továbbra is azzal számolnak, hogy 2014 decemberében a belépő éves bázishatások miatt 3 százalékig gyorsul vissza a tizenkét havi inflációs ütem. A 3,00 százalék alatti MNB-kamatmélypont most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben. A londoni befektetési és elemzőházak szakértőinek távlati prognózisai csak abban különböznek, hogy a monetáris tanács mennyivel viszi 3,00 százalék alá az alapkamatot az enyhítési ciklus végére.

A legagresszívabb prognózist a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői tartják érvényben: a ház jelenlegi előrejelzése 2,40 százalékig süllyedő MNB-alapkamattal számol. Az RBS szakértőinek indoklása szerint a magyar gazdaságban komoly deflációs kockázat mutatkozik, mivel a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már most 1 százalék alatt jár, és a ház számításai szerint az újabb közműdíj-csökkentés hozzávetőleg 1 százalékpontot farag le a magyarországi inflációs ütemből.
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas