Előfizetői tartalom

Az oroszok pont most próbálják elengedni a devizájuk kezét

Portfolio
Oroszország ma bejelentette, hogy nagyobb sávban engedi lebegni a rubelt, sőt mostantól kisebb összeget szán a gyenge szélen történő intervenciókra is. Korábban az orosz jegybanknak azért kellett több milliárd dollár értékben rubelt vásárolnia, mert az ukrán konfliktus rendkívüli nyomás alá helyezte annak sávban tartott árfolyamát. A lépés egy hosszabb átmenet részét képezi, amelynek keretében az orosz jegybanki politika immár az inflációra kívánna koncentrálni, de az árfolyamsáv ebben akadályozza. A lassú átmenetnek jövőre lehet vége, de a lépés mostani időzítése furcsán hat a pénteki ukrán események tükrében.

Hétfőn újabb lépést tett Oroszország afelé, hogy szabadon lebegővé tegye a rubel árfolyamát. Az orosz fizetőeszköz kereskedési sávját ez alkalommal 2 rubellel tágították. Így a kétdevizás kosárral szemben (55% amerikai dollár és 45% euró) összesen már 9 rubelnyi sávban ingadozhat az árfolyam (35,40 és 44,40 között). A sáv tágítása mellett a gyenge szél védésére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés