Gazdaság

Európában csak további csalódások várják a befektetőket

Portfolio
Ezen a héten újfent csalódást keltő európai makroadatokról és szárnyaló amerikai statisztikákról kaphatunk majd hírt. A hajszálnyival magasabbra kúszott infláció tükrében dönthet csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB), ami ennek fényében nem is változtat korábbi irányán majd a piac szerint. Pénteken pedig érkeznek az átfogó munkapiaci statisztikák az Egyesült Államokból, amik megerősíthetik az Federal Reserve optimista nézeteit a fellendülési folyamatról. Ha így lesz, az újfent ráirányíthatja a piac figyelmét az egyre csak közelgő kamatemelésekre Amerikában, miközben Európában államkötvény-vásárlásokért kiáltanak.
Mozgalmas hetünk lesz, különösen a második felétől fogva, amikor is mind Európában, mind az Egyesült Államokban nagy súlyú események lesznek. A heti makroadatok Európában leginkább arra világíthatnak rá, hogy nemhogy fellendülés nincsen, egyenesen újabb recesszió felé tart az öreg kontinens. Ezzel szemben a tengerentúlon friss munkapiaci statisztikák érkeznek, amik a várakozások szerint tökéletesen beleillenek majd abba az optimista képbe, amit a Federal Reserve festett le az amerikai fellendülésről, amikor a legutóbbi döntését követően közleményt adott ki.

Európában csak további csalódások várják a befektetőket
A héten felülvizsgált beszerzésimenedzser-indexek adnak majd tájékoztatást arról, hogy a feldolgozóipar és a szolgáltatói szektor aktivitása miként alakult októberben a legnagyobb európai gazdaságokban. A helyzet sajnos egyáltalán nem jó: Franciaországban lassulást látunk újra, míg a németek is lényegében csak stagnálásra képesek. Az egyedüli jó hír az eurózónában a múlt heti inflációs statisztika volt, ami egy tizedszázalékkal gyorsabb éves ütemet mutatott. Ezzel persze megváltást nem hozott, de legalább nem keltett a pénzügyi piacokon újfent olyan hangulatot, hogy az EKB-nak azonnal tovább kell mennie az agresszív, nem konvencionális úton.

Sok elemzőház és piaci szereplő ugyanis azt várja az övezeti jegybanktól, hogy kezdjen el államkötvényeket vásárolni, de ez az EKB felől érkező üzenetek alapján (legutóbb például Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök szólalt meg) egyelőre nem valószínű. Sokkal inkább arra számíthatunk a csütörtöki döntésen, hogy Mario Draghi EKB-elnök az eszközvásárlási programjának eddigi eredményeit kommentálja majd, és megpróbálja meggyőzni a piacot, hogy ennyi is elég lehet a dezinflációs környezet leküzdéséhez. Bármilyen új információ komoly hatásokkal bírhat a piacokon, ugyanis az eurózóna kritikus helyzetben van, a jegybanki programok pedig még éppen csak az indítási fázisuknál tartanak, ami miatt nagy a bizonytalanság a pontos folytatás kapcsán.

Az Egyesült Államokban a múlt héten lezárult a Fed eszközvásárlási programja, sőt a jegybankjuk immár kifejezetten optimistán látja az ország fellendülési folyamatát, ez pedig akár arra is utalhat, hogy korábban akarja majd a kamatszintet normalizálni. Ezen a héten érkeznek az októberi munkapiaci helyzetről szóló legátfogóbb statisztikák, amik a várakozások szerint ismét masszív foglalkoztatás-bővülést mutatnak majd. Ha valóban újból 200 ezer fölötti számmal találkozunk pénteken, akkor a Fed megerősítést kaphat a megváltozott nézőpontjáról (a múlt szerdai ülésen megváltoztatta a közleményének ezen részét), ami miatt a piacra egyre inkább olyan nyomás helyeződhet, hogy korábbi kamatemelést kezdjen el árazni.

Európában csak további csalódások várják a befektetőket
Magyarország számra talán a hét közepén közzétételre kerülő növekedési előrejelzések lehetnek igazán érdekesek az Európai Bizottság részéről. Emellett a Magyar Nemzeti Bank nem kamatmeghatározó ülést tart, míg a statisztikai hivatalunk kiskereskedelmi, ipari és külkereskedelmi statisztikákat tesz közzé. Érdemes lehet szemmel tartani az állampapírpiacunk rendszeres aukcióit is ezen a héten, ugyanis a rövid szegmensben éppen átalakulás megy végbe. A múlt héten például nem sikerült 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket értékesítenünk, ami az azóta végbement fejlemények tükrében nem valószínű, hogy megismétlődne, de azért feszülten figyeljük majd az eredményeket.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as