Gazdaság

Újabb bombameglepetéssel készül az EKB?

Portfolio
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke ma Brüsszelben beszél az eurózónás monetáris politika irányáról, amiről a piac egyre inkább azt gondolja, hogy további meglepetéseket tartogat. A jegybank elnökét bár egyes oldalak támadják a vásárlási programja kapcsán, de elszántságát egyelőre semmi nem látszik letörni. Ahhoz pedig, hogy jelentősen nőjön a jegybank mérlege - Draghi ezt maga tűzte ki célul - további eszköztípusok vásárlására lehet szükség. Innentől kezdve kettő kérdésünk maradt: mit és mikortól?
Mario Draghi EKB-elnök nagyon elszántnak tűnik, hogy a jegybankja eszközvásárlási programjai által rendkívüli mértékben felduzzassza az Európai Központi Bank mérlegét. A célja az, hogy nagyjából 3000 milliárd eurós összeget mutassanak a mérlegstatisztikák, ami úgy jöhet össze, hogy jövőre 550, majd 2016-ban további 850 milliárdnyi eszköz kerül a jegybankhoz - derül ki elemzői becslésekből.

Ilyen mértékű növekedéshez viszont feltehetően nem lesznek elegendőek a jelenlegi programjai, aminek keretében most fedezett kötvényeket, illetve hamarosan eszközfedezetű értékpapírokat vásárol (Yves Mersch EKB-döntéshozó szerint ez utóbbi akár már ezen a héten megkezdődhet).

Az EKB elnöke a legutóbbi sajtótájékoztatóján azt közölte a piaccal, hogy felkérték a jegybanki stábot a további eszközök (vásárlási és hitelezési programok részleteire gondoljunk) kidolgozására. Bár részletekbe eddig nem bocsátkozott Draghi, nagyon reálisnak tűnik az a feltételezés, hogy ez alatt a vállalati kötvények felvásárlásának lehetőségére kell gondolnunk.

Az már megosztóbb kérdés, hogy akár még idén decemberben (egy kamatmeghatározó ülés van pusztán hátra jövő hó elején), vagy csak 2015-ben kerül erre sor. Az is megosztó kérdés, hogy a vállalati kötvények mellett esetleg más típusú kötvényeket is bevonna-e a vásárlási programjába az intézmény, ugyanis erős ellenszél látszik bizonyos döntéshozók részéről (különösen német és osztrák döntéshozókra gondoljunk). A piacon nem tartják kizártnak, hogy minden német ellenkezés ellenére, kormányzati szervek kötvényeit, sőt akár szuverének állampapírjait is bevonhatja majd valamilyen mértékben az EKB a vásárlási programjába.

A december eleji ülés azért lehet kifejezetten jó időpont ezen kérdések tisztázására - vagyis akár új eszközök bejelentésére -, mert ekkor jelennek meg az EKB legújabb gazdasági előrejelzései is. Nem kell komoly szakértői tudás ahhoz, hogy megtippeljük: mind a gazdasági, mind az inflációs előrejelzései lejjebb jöhetnek a korábbi negyedévhez képest. Az eurózónás növekedés éppen csak elrugaszkodott az előző negyedéves nulla százalékos (QoQ) szinttől, míg a HICP-alapú infláció 0,4 százalékos éves dinamikát mutat, ami mérföldekre van a jegybank 2 százalékos középtávú céljától. A hangsúly a 2016-ra vonatkozó jegybanki előrejelzéseken lehet majd, amik ha nagyon pesszimisták lennének, az akár direkt üzenet is lehetne a piac számára, hogy valamivel még készülnek az EKB-nál.
Mostantól kedvezménnyel tankolhatnak a NAK tagok a MOL benzinkutakon
összeomló piac ideges vagyonkezelő
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
nyugdíjas parlament