Gazdaság

Heteken belül távozhat a NAV elnöke (2.)

Portfolio
Amellett, hogy Fazekas Sándor agrárminiszter esetleges menesztéséről írt ma reggel a Napi Gazdaság, a Népszabadság adóhatósági körökből arról a szóbeszédről értesült, hogy májustól, nyártól már bizonyosan nem lesz a mostani posztján Vida Ildikó NAV-elnök. A lap szerint bár Vida távozását kormányzati források nem erősítették meg, de azt biztosan nem bánnák, ha Simicska Lajos bizalmasa lemondana posztjáról. Közben a NAV azt jelezte, hogy több mint 375 ezer adózó kérte a hivataltól a közreműködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében az idén, a hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-áig postázza, illetve az ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi meg.
Az adóhatósági vezető esetleges távozásának témája már néhány héttel ezelőtt is felmerült többek között az őszi kitiltási botrány "utóhatásaként" (rajta volt a kitiltottak listáján), illetve a nemrég a NAV működéséről szóló ÁSZ-jelentés nyomán is. A lap azonban ezen okok mellett a kormányfő és Simicska Lajos közötti küzdelemmel is összefüggésbe hozza Vida esetleges távozását, hiszen a NAV-vezér köztudottan az üzletember egyik bizalmasa.

A lap szerint arról, hogy Vida Ildikó hivatalosan jelezte volna távozási szándékát, az általuk megkérdezett kormányzati források nem tudtak. Azt viszont megerősítették a lapnak, hogy a kormány tárgyalt a Vida Ildikó által fémjelzett adóhatósági életpályamodellről és bérezési javaslatokról, de Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem bólintott rá a NAV elnökének terveire. A kormányoldalon tudatában vannak, hogy Vidának nem érdeke a lemondás, de alakulhatnak úgy a körülmények, hogy távozik - jegyezték meg.

NAV: érkeznek a bevallási ajánlatok Több mint 375 ezer adózó kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében az idén, a hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-áig postázza, illetve az ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi meg - tájékoztatott a NAV hétfőn. Az adóhatóság közleményében emlékeztetett, hogy a munkáltatók szintén április 30-áig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítéséről azoknak, akik azt kérték. A NAV által küldött bevallás adatait össze kell hasonlítani az igazolásokon szereplő adatokkal. Ha nincs eltérés, akkor további teendő sincs, a bevallást nem kell visszaküldeni, de a hozzá tartozó igazolásokkal együtt meg kell őrizni 2020. december 31-éig. Aki módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot, annak a végleges változatot aláírva, május 20-áig kell visszajuttatni az adóhivatalhoz. A NAV felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valakinek a bevalláskor kell jövedelemadót fizetnie, azt ugyancsak május 20-áig kell megtennie. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható - 150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető -, ilyenkor az első részletet kell május 20-áig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba. Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót, és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia. Az szja 1+1 százalékáról május 20-áig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek megtalálhatók a NAV honlapján.

Boris Johnson
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti