Gazdaság

Egyetlen ábra arról, mit gondolnak az emberek a vasárnapi zárva tartásról

Portfolio
Balla Péter civil kezdeményezése néhány hónap alatt sikerrel zárult. Mindhárom nagy közvélemény-kutatótól megrendelte a vasárnapi zárva tartás támogatottságával kapcsolatos kutatást. Az eredmények egyértelműek.

A kormány helyett

Balla Péter januárban határozta el, hogy a kormány helyett kideríti: az emberek támogatják-e a március 15-én életbe lépett vasárnapi boltzárról szóló törvényt. Ezért online adománygyűjtést szervezett magánemberként (bármiféle párt támogatása nélkül), ahol rövid idő alatt össze is jött a célul kitűzött összeg a három közvélemény-kutatás (Ipsos, Medián, Tárki) megrendelésére. Mint azt a Portfolio márciusban kiderítette, a kormány nem készített hatástanulmányt az intézkedéshez, és a kereszténydemokrata képviselők is elmulasztották ezt a törvényi kötelezettségüket. Majd később a Nemzetgazdasági Minisztérium a helyzet tisztázása érdekében azt közölte, hogy 2011-ben volt egy közvélemény-kutatás a vasárnapi boltbezárásról (ezt kutatási jelentésnek nevezték, nem pedig hatástanulmánynak). Négy évvel ezelőtt egyébként 54%-on állt a boltzárt elutasítók aránya.

A civil kezdeményezés elindítója akkor abban reménykedett, hogy egyértelműen kiderül: az emberek jelentős többsége nem támogatja a vasárnapi boltbezárást és ezzel a kormány is szembesül. Mindhárom megrendelt kutatásban ugyanazt a kérdést tették fel az embereknek: "azt, hogy a boltok nyitva tarthassanak vasárnaponként Ön támogatja vagy nem támogatja".

Egyértelmű a helyzet

És reményei beigazolódtak. Május 6-án ugyanis oldalára felkerültek a harmadik kutatás első eredményei. Az Ipsos, a Medián és most már a Tárki kutatásainak eredményeiből pedig készítettünk egy összesítő ábrát. A vasárnapi boltbezárás társadalmi elutasítottsága egyértelmű: a megkérdezettek 61%-a nem ért egyet a KDNP által kezdeményezett szabályozással.Egyetlen ábra arról, mit gondolnak az emberek a vasárnapi zárva tartásról

Az ábránk kapcsán fontos megjegyezni: sima számtani átlagot számoltunk a három kutatás eredményeiből. A három kutatásból ugyanis csak kettő esetében ismertük a minta nagyságát (a Medián 1200 főt, a Tárki 1007 főt keresett meg).

Ha már közvélemény-kutatás: április végén megjelent cikkünkben mi is megkérdeztük olvasóinkat arról, hogy mit gondolnak a vasárnapi zárva tartásról. Szavazásunkon eddig közel 16 ezren vettek részt, és a nyitva tartással összességében a válaszadók 80%-a ért egyet.
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500