Gazdaság

Túl sok mindenkire lő az új kormányzati adófegyver?

Portfolio
Megközelítőleg 18 ezer vállalat vehetné igénybe az összesen 21 milliárd forintnyi hitelt a növekedési adóhitelprogram keretében - mondják az Opten szakértői.
Az adóhitel jövőre bevezetendő koncepciójának érdekessége, hogy nem tartalmaz megkötéseket sem az árbevétel oldaláról, sem az adózott eredmény minimumát tekintve. Ennélfogva egyes esetekben olyan nagyvállalatok is igénybe vehetik a hitelt, amelyek minimális eredménnyel működtek egyik évben, de azt sikerült megsokszorozniuk - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A statisztikák szerint az érintett cégek 85 százaléka 100 millió forint alatti árbevételű, míg 1 százaléka egymilliárd forint feletti vállalkozás. Érdekes módon ezek a nagyvállalatok kaphatják meg a teljes kihelyezett adóhitel több mint 25 százalékát.

Túl sok mindenkire lő az új kormányzati adófegyver?
Kétség nem férhet hozzá, hogy egy adott időszakot vizsgálva az érintett cégek sikeresek, átlagban több mint nyolcszorosára növelték árbevételüket, összesített adóbefizetésük pedig tízszeresére növekedett egy év alatt. "Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a sikeres időszakot követően még az ilyen dinamikus cégek közül is közel minden harmincadik megszűnik egy éven belül. A 2012-2013-as adatok szerint a feltételeknek megfelelő cégek több mint 3 százalékát törölték 2014 végéig. Ha ezek a vállalkozások az adóhitelt hátrahagyva szűnnének meg, bevételkiesést eredményezhetne az államkincstárban" - mondja Tóth Tamás.

Jóllehet a vizsgált cégek árbevétele több mint nyolcszorosára emelkedett, összesített alkalmazotti létszámadatuk érdemben nem változott.

"A gazdaság jelenlegi állapotában nehezen képzelhető el, hogy sok cég lenne képes megötszörözni nyereségét, és a reálgazdasági folyamatokból kiindulva viszonylag alacsony azoknak a cégeknek a száma, amelyek hosszú távon tudnak ilyen arányú növekedést kimutatni."

-
mondja az Opten ügyvezető igazgatója, de hozzáteszi: az érintett társaságok körét érdemben növelheti, hogy az intézkedés hatására sokan döntenek úgy, hogy kimutatják könyveikben az eddig adóoptimalizációs céllal csökkentett (átcsoportosított) nyereséget. Ez rövid távon növelheti a költségvetési bevételkiesést, de hosszabb távon a gazdaság kifehéredését szolgálja.

Növekedési adóhitel Ha az adózás előtti eredménynek az összege ötszörösére nő egyik évről a másikra, számukra a társasági adó megfizetése elhalasztódik. Két év haladékot ad a törvény. Ennek célja, hogy ezáltal több forrás maradjon a vállalkozásnál.

Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1133086819