Gazdaság

Falba ütközött Varga a javaslatával

MTI
Portfolio
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága - Gulyás Gergely fideszes elnök javaslatára - házszabályellenesnek minősítette és nem tárgyalta csütörtökön azt a módosító javaslatot, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének kinevezési jogát a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági miniszterhez indítványozta rendelni.
A Népszabadság a csütörtöki számában írt arról, hogy egy módosító javaslat értelmében a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga.

Erről itt írtunk korábban:A testület a NAV-ról szóló törvény módosításán úgy változtatna, hogy fenntartaná a pénzügyőrök jelenlegi átvezénylési szabályait - három éven belül hat hónapra vezényelhetők át -, és nem vezetnék be, hogy egy éven belül akár négy hónapra is áthelyezhetők legyenek.

Az adótörvények módosításán is változtatna a törvényalkotási bizottság annak érdekében, hogy a gazdasági társaságok által oktatási intézményeknek nyújtandó adományok után ne kelljen áfát fizetni. A testület bővítené az önkormányzatok mozgásterét is az adóelőny nyújtásában: a védőnők is részesülhetnének abban a háziorvosok mellett. Megemelnék az adóelőny nyújtásának feltételeként meghatározott adóalap-maximumot is - 10 millió forintról 20 millióra.

Változtatnának a növekedési adóhitellel kapcsolatos szabályokon is, kikötve a többi közt azt, hogy felszámolásban, végelszámolásban résztvevők nem élhetnek vele, de a módosításuk részletezi azt is, hogyan csökkenthető a növekedési adóhitelre jutó adó még esedékessé nem vált összege.

A testület hozzányúlna az előterjesztés különadókat érintő részéhez is: rögzítenék, hogy a hitelintézeteknek hogyan kell meghatározniuk az adóalapot és adómértéket a befektetési szolgáltatás vagy kiegészítő tevékenységek esetében. Meghatároznák annak szabályait is, hogyan csökkentheti egy pénzintézet a különadóját akkor, ha jelentős vállalkozói kölcsön kihelyezésével járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

A közlekedési törvények korábbi, a gazdasági bizottság által kezdeményezett módosításokon is változtatást kezdeményezett a testület. A módosításból törölnék az irányítótáblákra, azok elhelyezésére, díjazására vonatkozó passzusokat, meghagynák viszont azokat, amelyek szerint a közvilágítási, villany- és telefonoszlopokon a jövőben újra elhelyezhetők reklámtáblák.

Az előterjesztésről vita alakult ki a kormányoldal és a testület MSZP-s alelnöke, Bárándy Gergely között, utóbbi szerint ugyanis alkotmányellenes az, hogy nincs összhang a sarkalatos választási eljárási törvény plakátelhelyezést szabályozó passzusai, és a közlekedési törvényjavaslat ezen részei között. Vas Imre (Fidesz) és Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára úgy értékelte, hogy nem áll fenn ellentmondás a két jogszabály között.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti