Gazdaság

Tovább fújja a lufit Kína: itt a kamatvágás!

Portfolio
Csökkentette a hitelek és a betétek központilag meghatározott kamatát a kínai jegybank. A vágás egyaránt 25 bázispontos volt, ami az időzítésében meglepte a piacokat, melyek erősödéssel reagáltak a hírre.
A People's Bank of China (PBoC) az egyéves hitelkamatot 4,6 százalékra, a betéti kamatot pedig 1,75 százalékra vágta. A kínai jegybank esetében előbbit szokták alapkamatként is kezelni.

Tovább fújja a lufit Kína: itt a kamatvágás!
A fentiek mellett azt is bejelentették kedd délután, hogy a pénzügyi lízingcégek esetében a tartalékolási kötelezettséget további 300 bázisponttal csökkentették, emellett a kisebb bankok tartalékrátáját 50 bázisponttal vágták vissza.

A lépésekkel egyidőben a PBoC azt is bejelentette, hogy eltörli az éven túli bankbetétek felső korlátját. Az indoklásban kifejtették, hogy a kínai gazdaság továbbra is nyomás alatt van, a pénzügyi piaci volatilitás pedig a korábbinál rugalmasabb árfolyamrendszert tesz szükségessé. Leszögezték, hogy a mostani lépések a növekedés ösztönzését szolgálják, emellett azért volt rájuk szükség, mert az utóbbi napok piaci folyamatai miatt meredeken zuhant a likviditás. Hangsúlyozták, hogy a jövőben is alaposan vizsgálják majd az aktuális piaci likviditást, és az eszközök széles tárházát vonultatják fel, ha szükséges.

A kötelező tartalék-ráta csökkentés növeli a kínai bankok likviditását, ami az ezzel kapcsolatos várakozásokon keresztül azonnal jókora ugrást okozott a vezető európai és amerikai (határidős) részvényindexekben. A német DAX-index azonnal 10000 pont fölé ugrott, így tehát teljesen ledolgozta a tegnap reggeli nyitás óta bekövetkezett 700 pontos zuhanást. Mivel a kínai lépés világszerte enyhítheti az elmúlt napokban kialakult piaci aggodalmakat, így a szeptemberi Fed-kamatemelés esélyét is visszahozza a "térképre", ezért a dollár azonnal erősödni, az euró esni kezdett. Ez a tegnapi heves EUR/USD emelkedés visszafordulását tovább segíti, így az euró/dollár 1,15 alá bukott.

A kötelező tartalékráta csökkentéséről már tegnap jelentek meg hírek. Az elmúlt egy hétben három likviditásbővítő beavatkozást tett a kínai jegybank, amelyekkel összesen mintegy 350 milliárd jüan friss forrás áramlott a bankrendszerbe. A mostani tartalékráta-csökkentés további 678 milliárd jüan friss forrást jelenthet.


Bár a piacok ennek a hírnek a rövid távú hatások miatt örülhetnek, ám összességében mégsem annyira pozitív a hír. Egyrészt a lépés világosan mutatja, hogy a korábbi árfolyamgyengítő lépések mögött valóban nem az "árfolyamrendszer liberalizációja", az IMF SDR-kosarába való bekerülés állt, hanem a gazdaság gyengélkedése. Másrészt az újabb lépések azt jelzik, hogy a kínai vezetés érzékeli: az eddigi lépések nem elegendők a gazdasági lassulás megállítására. Ami ennél aggasztóbb, hogy a pénzpumpa továbbra is azt a rendszerkockázatot hordozza magában, hogy az amúgy is magas tőkeáttétellel működő kínai gazdaságot még magasabb szintű hitelfüggőségre kárhoztatja. Úgy tűnik, hogy a hitelezés nyilvánvaló problémáit a kínai gazdaság megpróbálja hitelből kinőni (különösen érdekes a korábban kifejezetten megfékezni kívánt pénzügyi lízingcégek 300 bázispontos tartalékráta-vágása). Ám ha ez a próbálkozás sikertelen lesz, akkor még nagyobb baj jöhet Kínában - és a világgazdaságban.
Az első kommentárok is érezhetően óvatosak:

A lépések fő cél a részvénypiac támogatása lehet, emellett a tőkekiáramláson keresztül a jüan gyengítése

- mondja Nie Wen, a Hwabao Trust shanghaji elemzője, aki ugyanakkor úgy gondolja, a kínai tőzsdének ez nem jelent érdemi támogatást.

Andrew Polk, a Conference Board pekingi közgazdásza szerint úgy tűnik, mindent be akar vetni kínai vezetés. A szakértő bírálja azt a hozzáállást, hogy Kína hátradőlve nézte a részvényárak túlzott száguldását, az esésnél pedig már erős lépésekkel próbálkoznak.
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
trump, christmas