Gazdaság

Megérkezett az EBRD prognózisa is

Portfolio
Az Európai Bizottság mellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is csütörtökön tette közzé legújabb növekedési előrejelzését a régióra vonatkozóan. Ezek szerint a magyar gazdaság idén erőteljesebben növekedhet, ám nagyobb lassulás is vár rá jövőre.
Az idei évben 2,9%-kal növekedhet a magyar gazdaság, jövőre pedig 2,1% lehet a GDP-növekedés - olvasható az EBRD friss anyagában.

A májusi előrejelzéssel összehasonlítva az idei évre a korábbinál jobb magyar teljesítményt várnak a bank elemzői, 2016-ban viszont az eddig vártnál nagyobb lehet a lassulás, mivel korábban 2,3%-kal kalkuláltak.

A bank szakértői egyébként kiemelik, hogy összességében nem sokat változott a régió kilátásának megítélése májushoz képest. Idén még összességében tovább lassul a régió gazdaságainak növekedése, jövőre találhatnak magukra.

Azt is kiemelik, hogy az egyes régiók között éles eltérések lehetnek. Az egyik legrosszabb teljesítményt továbbra is Oroszország mutathatja az olaj árának esése miatt. Az orosz gazdaság idén 4,2%-kal zsugorodhat, míg jövőre további 1,2%-kal csökkenhet. Ukrajna pedig kétszámjegyű gazdasági visszaesést szenvedhet el.

Más országok viszont profitálhatnak az alacsony nyersanyagárakból és az Európai Központi Bank monetáris enyhítési programjából.

A legnagyobb kockázatok között említik a vártnál erőteljesebb amerikai kamatemelést, ami érzékenyen érintheti a feltörekvő gazdaságokat, tőkekivonást kellene elviseljenek, ezzel párhuzamosan pedig megemelkedni az itt működő vállalatok és szuverén adósok hitelköltsége. Ezen túlmenően a geopolitikai kockázatok még mindig jelentősek.

A régió növekedési kilátásait akár lényegesen is befolyásolhatja a globális kereskedelem lassulása - figyelmeztetnek az EBRD közgazdászai.

Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice