Ezt számolgatja most mindenki az új adótámogatás miatt
Gazdaság

Ezt számolgatja most mindenki az új adótámogatás miatt

Portfolio
Maximum 5 millió forintnak megfelelő adó-visszatérítést igényelhetnek az új ingatlant építők. Most megmutatjuk, hogy ehhez mekkora összegről kell számlát benyújtani.

Részletek

A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelentek az új ingatlan építése esetén igényelhető adó-visszatérítés támogatás részletei, igaz ez az új CSOK-támogatás részletei mellett kisebb figyelmet kapott.Az áfa- vagy adó-visszatérítési támogatást szintén a legfeljebb 150 nm-es lakás és legfeljebb 300 nm-es egylakásos lakóépület esetében tudja érvényesíteni a természetes személy vagy az ingatlan építtetője a bekerülési költség megfizetéséhez. Emellett az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa is igényelheti ezt az új támogatást 2016. január elsejétől. Fontos szabály, hogy ezt a támogatást legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31-ig.

Ami viszont még érdekesebb a korábbi információkhoz képest, hogy a rendelet kimondja, a teljes áfatartalmat visszaigényelheti a magánépítkező, legfeljebb 5 millió forintig: az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

A most kihirdetett rendelet azt is kimondja, hogy az új adó-visszatérítési támogatásra is vonatkozik a jelenleg érvényben lévő CSOK-szabályok (256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet) jelentős része. Ezek a szabályok kimondják például, hogy hitelintézetben lehet igényelni a támogatást, legfeljebb 30 ezer forint bírálati díj ellenében.

Mennyi az annyi?

A fenti információk ismeretében egyszerűen kiszámolható, hogy mekkora bruttó összegről szóló számla benyújtása esetén lehet igénybe venni a maximálisan meghatározott 5 millió forintot.

Az 5 millió forintnyi áfa 18,52 millió forint nettó összegnek jelenti a 27%-os áfáját, míg a bruttó összeg 23,52 millió forint ebben az esetben.

Vagyis ha valaki a teljes 5 millió forintnyi adó-visszatérítési támogatást igénybe kívánja venni, akkor annak 23,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell számlát benyújtania.

Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
izernorbert0922