Gazdaság

Varga: nagy kérdés, hogy mekkora lesz idén a gazdasági növekedés

Portfolio
Az elmúlt évek konszolidációja után 2013 második felétől érezhető a gazdasági bővülés, 2016 nagy kérdése az lesz, hogy a növekedés milyen szinten valósul meg - áll abban a nemzetgazdasági tárca által ma délután kiadott közleményben, amely Varga Mihály mai beszédét foglalja össze.
A miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) alapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt a magyar gazdaság helyzetéről és a közleményből kiemelt mondat alapján úgy tűnik, hogy a miniszter nem túl bizakodó az idei évi növekedést illetően, amely a hivatalos előrejelzés szerint 2,5% a tavalyi 3% körüli ütem után.

A közlemény szerint Varga az eseményen többek között azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság növekedése várhatóan idén is meghaladja az Európai Unió átlagos növekedési rátáját. A tárcavezető szerint 2016-ban fokozott figyelmet követelnek a világgazdasági tendenciák, a lehetséges kockázatok kivédésében a kormánynak és a versenyszférának együtt kell működnie.

Emlékeztetett rá, hogy 2015 első három negyedévében 2,8 százalékkal nőtt éves alapon a magyar gazdaság teljesítménye, majd hozzátette: a fogyasztás 2,7 százalékos növekedéséhez a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizamentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és foglalkoztatás egyaránt hozzájárultak.

A közlemény szerint Varga fontos eredménynek tartja, hogy tavaly az első kilenc hónapban több mint 3400 milliárd értékű beruházás valósult meg, így a beruházási ráta meghaladta a 21 százalékot. A további kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez erős, versenyképes, modern szerkezetű, egyre diverzifikáltabb iparra van szükség - emelte ki. 2015-ben 7-8 százalék közötti ipari növekedésre számít a kormány - emlékeztetett Varga Mihály, kiemelve, hogy a ma napvilágra került novemberi adat, a 9,5 százalékos emelkedés a pozitív kilátásokat erősíti.A tárcavezető rögzítette: a magyar gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható környezetben folytathassa tevékenységét.

A JVSZ három évtizedes működését méltatva a tárcavezető elmondta: Magyarország egyik legrégebbi, hazai és külföldi vállalatokat tömörítő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete sokat tett gazdaságunk versenyképességének javításáért a beruházások növelésének támogatásával, az innováció kultúrájának elterjesztésével, illetve a gazdaság fehérítését elősegítő javaslataival.
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
valgyimir putyin