Lázár fontos intézkedést lengetett be
Gazdaság

Lázár fontos intézkedést lengetett be

Portfolio
Február 3-án szerdán ülésezett a kormány, de az ülést folytatja pénteken - árulta el Lázár János a 38. Kormányinfo keretében. A CSOK-rendeletek kidolgozása folyamatban van, vagyis elismerte a csúszást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyúttal a tanároknak is üzent, valamint részletesen megindokolta a tervezett állami létszámleépítést. Szavaiból az volt kiolvasható, hogy a kormány ennek keretében a vállalkozásoknak kedvező lépéseket is tervez.

Lázár a lakossági energiahatékonyságról: módosítjuk a programot

Brüsszelben folyamatban van a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) módosítása - ezt ma először ismerte el a magyar kormány a lakossági energiahatékonysági téma kapcsán. Kívülről úgy tűnik, hogy a hosszas vívódás után jutott el idáig a kormány, mert még a múlt heti fejlemények alapján sem volt ott Brüsszel "asztalán" a módosítási javaslat, noha az eredeti tervektől való eltérés miatt ennek szükségességére a Portfolio ősz óta már többször is rámutatott. Nem lennénk azonban meglepve, ha Brüsszel elutasítaná a módosítási kérést, így továbbra is elképzelhető, hogy a lakosság kap majd érdemi vissza nem térítendő uniós forrást. Tovább a cikkhez

Lázár leállította a lobbiharcot: nem lesz áfacsökkentés

"Nem reális", hogy újabb élelmiszereknél csökkenjen az adó Tovább a cikkhez

Energiakorszerűsítés

Lakás, energiakorszerűsítésre van támogatás, 100 milliárd forint. Ez visszatérítendő támogatás - válaszolta egy kérdésre Lázár. Ez a kormány döntése, Brüsszelben folyamatban van az operatív program módosítása. Az állami intézmények esetében tervezi az illetékes tárca a vissza nem térítendő támogatást ezekre a célokra.

Visszaléphet Putyin Paks II-től?

Azt tudom mondani, hogy decemberben a Roszatom elnökével hosszú tárgyalásokat folytattunk és ez a lehetőség fel sem merült, sőt a beruházás előkészítése gőzerővel halad előre - mondta.

Lesz járulékcsökkentés?

Napirenden szerepel a járulékcsökkentés - válaszolta.

Ez 2018-ig meg is történhet? - hangzott az újabb kérdés. Ez is napirenden szerepel - válaszolta. Ez nagyon komolyan az asztalon van a vállalkozói érdekképviseletekkel történő egyeztetések alapján - mondta.

Ők kaphatnak 5-10 millió forintot

Az önkéntes kilépés után járó 5-10 millió forint nem vonná el a végkielégítést, ez azon felül értendő. Ez ösztönöz, ezzel megspórolható a vita, de felelősséget is jelent, mert vállalja az illető, hogy nem jön vissza az állami szférába - fogalmazott egy kérdés kapcsán.

Ha olyan bátor lennék, mint

Ha olyan bátor lennék, mint Csepreghy Nándor kollégám, akkor mondanék konkrét számot, hogy mekkora kellene legyen az állami alkalmazottak létszáma

- válaszolt egy újabb kérdésre Lázár János. Ezzel arra utalt, hogy a miniszterhelyettes korábban többször is 100-150 ezres állami létszámleépítést említett. A gazdaság növekedése esetén megnyílik a lehetőség, hogy az állami alkalmazottakat átterelje az állam a magánszférába - magyarázta. Az állami szektorban 800 ezer-1 millió ember hátrány, növeli a bürokráciát, növeli az adónyomást, adóterhet jelent - húzta alá. 10 milliárd forintos kiadással járhat az állami létszámleépítés, de közép távon ez 30 milliárd forintot hozhat majd a konyhára - fűzte hozzá.

Nincs újabb államosítás

A kormány tárgyalni fog egy előterjesztést arról, hogy hogyan lehetne a jelenlegi struktúra helyett esélyt adni a magyar turizmusnak, nem pedig esélytelenséget. Az NGM-ben van erre egy helyettes államtitkárság és egy zrt. Meg kell vizsgálni a hatékonyságot - válaszolt arra a kérdésre, hogy mire készül a kormány az állami turizmusintézmények átalakítása terén. Az EU megtiltotta, hogy a kormány erre a célra fordítson EU-s támogatást - emlékeztetett.

Nincs szó államosításról. Arról van szó, hogy a jelenlegi struktúra megfelelő-e vagy sem

- hangsúlyozta. Kovács Zoltán azt is gyorsan hozzátette, hogy nincs szó államosításról, csak olyan intézkedéseket látnának el a jövőben az állami szervek, amit eddig is.

Az NGM év végi partija

Kár, hogy engem nem hívtak meg, ha ilyen az év végi buli - reagált arra a kérdésre Lázár János, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium év végi zárórendezvénye 23 millió forintért nem volt-e túlságosan drága.

Ez nem egy keresztes hadjárat

Ez nem egy keresztes hadjárat, amit az állami háttérintézmények ellen folytatok. Már több hónapja tart az előkészítési folyamat. Kovács Árpád, Patyi András, és más dörzsölt rókák vannak az Államreform Bizottságban, akik tapasztalattal rendelkeznek, hogy hogyan kell irányítani az államigazgatást. Beszéltünk a vállalkozókkal, az iparkamara képviselőivel - emelte ki a miniszter, majd rátért arra, hogy miért van szükség az állami alkalmazottak létszámának csökkentésére.

Ma Magyarországon a legdrágább foglalkoztatni. Ha nem csökkentjük az állami foglalkoztatottak számát, akkor nem tudjuk csökkenteni az alkalmazottak legális alkalmazásának költségét. Azért fizetnek ugyanis a munkaadók ilyen magas adót és járulékot, mert sok az állami alkalmazott - magyarázta Lázár János.

Mindez azt jelenti, hogy a kormány a munkaadók adó- és/vagy járulékterheinek csökkentésére készül, ez persze a bürokráciacsökkentés eredményétől is függ majd. Erről írtunk minapi cikkünkben is. A külső megfigyelők számára azonban mindez annak tűnik, mintha a kormány utólag keresne indokot és magyarázatot az állami alkalmazottak 100-150 ezer fővel történő csökkentésére.

Üzenet a bíróknak is

A bírák ne legyenek függetlenek a valóságtól

- üzent a bíráknak is Lázár János. Az emberek igazságérzetét sértik az olyan ítéletek, mint ami a vörösiszap-perben született. A bíró a döntésekor ezt a hangulatot nem hagyhatja figyelmen kívül - fogalmazott. Az emberek nem jogszolgáltatást, hanem igazságszolgáltatást igényelnek - tette hozzá. Itt Lázár a bíróság segítségét kérte, hogy segítsenek a törvényhozásban.

Mélyrepülésben van az igazságszolgáltatásba vetett hit - vélekedett a miniszter. És ezt nem tilthatja meg nekik a Kúria elnöke - emelte ki.

Bürokráciacsökkentés

A bürokráciacsökkentés kapcsán több területet/intézkedést említett Lázár János. Ha egy új szabályt akar valamelyik minisztérium, akkor ahelyett kettő szabály megszüntetését kell javasolnia - mondta Lázár a bürokráciacsökkentés kapcsán, ez brit mintára valósulna meg. Ha valóban el akarjuk érni az EU-források kifizetését 2019-ig, akkor jogszabályokat kell módosítani. Mindenki aki pályázatot nyer, javaslatunk szerint, 50%-os előleget felvehessen a projektjére már az indulásig - részletezett egy új szabályt Lázár. Adóbürokrácia csökkentésére is készül a kormány. Magyarország ugyanis ebben szinte a legrosszabb az egész Európai Unióban. Egyablakos ügyintézés továbbfejlesztése. Ez jelentős átalakítás, ez 50 milliárd forintos informatikai beruházást igénylő kérdés. Az intézmények kérdése. 90 központi intézmény van, ezek növelik a bürokráciát. Kényes kérdés az intézmények megszüntetése, mert fideszes birodalmakról van szó. Ezzel az állami bürokráciával azonban nehéz dolga lesz a jövőbeli kormányoknak, ezért kell tovább vinni a bürokráciacsökkentést. A cél, hogy az emberek és a vállalkozások élete könnyebb legyen - hangsúlyozta. Európában az összes foglalkoztatottakon belül az állami foglalkoztatottak aránya 10% körül van, ez Magyarországon 18-20%. Lengyelországban ez az arány 9,7%, Szlovákiában 10%. Egymillió embernek utalunk pénzt 3,3 millió ember befizetéseiből. Az egymillióból 250 ezer ember cégeknél, cégek cégeinél dolgozik, és mind állami vállalkozás - indokolta az állami alkalmazottak létszámának szükségességét a miniszter. Ezt követően Lázár János néhány konkrét tervet említett: Ahhoz, hogy július 1-jével az új állami tisztviselői kar létrejöjjön, át kell alakulnia a járási és a kormányhivataloknak. Az év végére 36 ezerről 30 ezerre kell csökkenteni a járási- és kormányhivatalok létszámát. 30%-os illetve 50%-os béremelésre kerül sor júliusban és januárban, ha megvalósul a leépítés. A megszűnő intézmények embereinek idei átvételekor a bértömeget 80%-ban maximálják. A 2017-es költségvetésben pedig 15%-os létszámkorrekcióra tesz javaslatot Lázár János a központi államigazgatási szerveknél. Ez nem érinti a kórházakat. Önkéntes kilépési programot szeretne elindítani Lázár, ennek keretében támogatást kaphatnak a kilépők. Vagyis aki 2016. július 1-je és 2017. január 1-je között kilép ezektől a szervektől, a végkielégítésénél jóval nagyobb, 5-10 millió forintos összeget kaphat, ha vállalja, hogy nem állami, önkormányzati cégnél helyezkedik el a következő 10-15 évben. Újraindul a Karrierhíd program, ennek keretében a munkaadók kapnak támogatást, ha az állami szolgálatból kilépett munkavállalót vesznek fel.

Földárverések újra

140 ezer hektár állami föld kerül értékesítésre a második körben. 10 ezren vettek részt eddig a programban. 13 külföldi vevőről tudok beszámolni, akik nem kettős állampolgárok - fogalmazott a tárcavezető. A bevétel 160 milliárd forint, ezt az állami vagyon gyarapítására fogja használni a kormány. Az alaptörvény szerint ez csak vagyongyarapításra fordítható, ezért a kormány erre is készül - mondta Lázár. Azonban azt elfelejtette megemlíteni a miniszter, hogy a legutóbbi alkotmánybírósági döntés értelmében csak földet vehet ebből az állam.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (elöl) érkezik a sajtótájékoztatójára az Országházban 2016. február 4-én.

Üzent a tanároknak

Az iskolába ne vigyen senki politikát

- reagált a mostani iskolai tüntetésekre Lázár János, aki ezt követően az oktatási rendszer számaira és tényeire tért rá. Készüljön akcióterv arra, hogy milyen lépések megtételére van szükség. Össze kell hasonlítani a nemzetközi folyamatokat, adatokat - javasolta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar diákok óraszáma alacsonyabb, mint más európai országoké. Kész a kormány a bürokrácia csökkentésére, várjuk a javaslatokat. A konfrontáció és a balhé nem megoldás, tárgyalásra van szükség - húzta alá.

Ha a balhé a cél, akkor nem fogjuk egymást megérteni

- jelentette ki.

CSOK: Költségvetési hatások

A kormány meghallgatta a nemzetgazdasági miniszter beszámolóját az otthonteremtési támogatások költségvetési hatásáról. 40 milliárd forint van az idei költségvetésben lakástámogatásokra. De ez felülről nyitott kassza. Mindenki kap CSOK-ot, aki igényel. A CSOK-ra jelentkezők a kormány CSOK-jában részesülhetnek - viccelődött Lázár utalva arra, hogy ha szükséges, akkor a kormány többet költ erre. Ennek fedezete nincs veszélyben a nemzetgazdasági miniszter szerint.

Építésügy

A kormány nemcsak két rendeletről döntött, hanem megtárgyalta az építésügyi szabályok módosítását is. Az építész szakma aggályát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány radikálisan csökkenti az építésügyi bürokráciát - emlékeztetett Lázár. A kormány arra törekszik, hogy könnyítse a támogatásokhoz való hozzáférést. Körvonalazódik egy megállapodás a Magyar Építészeti Kamarával. Ennek lényege: Kötelező lesz tervezőt igénybe venni, a kormány létrehoz egy tervezési mintát, megerősítésre kerül a megbízó és az építész közötti jogviszony. Az építésznek a tervezéskor minden helyi és országos szabályt be kell tartania, ez a garancia arra, hogy nem épülnek olyan ingatlanok, amelyek hátrányosan alakítanák a település utcaképét. A kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, hat alkalommal kell megtekintenie a kivitelezést az építész-tervezőnek, 180 ezer forintot kérhet ezért legfeljebb, de cserébe felelősséget is vállal az építész. Építési engedély nem kell, bejelentési kötelezettség viszont kell. Egyszerűsített kiviteli tervet kell készítenie az építésznek. Emellett felelős műszaki vezető is kell legyen a kivitelezés során. Új településképi törvényt tervez a kormány. Városvédő és faluvédő törvény lesz ez a kormány tervei szerint.

CSOK, CSOK, CSOK

Ellenkező jogi szabályokat kell tisztába tenni. A társadalom 80-90%-a támogatja azt, hogy a kormány segítséget nyújtson a családoknak, akik otthonteremtésre vállalkoznak. Január elsejére visszamenőleges hatályúak lesznek.

A jogalkotás is igyekszik csipkedni magát, az élet nem áll meg

- ismerte el burkoltan Lázár, hogy késnek a jogszabályok aktualizálásával. Az önkormányzatokkal már egyeztetett a kormány, itt többen is jelezték, hogy ingyen telket adnak az építkezőknek.

CSOK a fő téma

A tegnap délutáni kormányülésen a CSOK volt a fő téma és az új rendeletek kidolgozása - kezdte Lázár János. Számos kérdésben döntött a kormány, a munkát holnap folytatjuk. A kodifikáció az igazságügyi minisztérium dolga lesz - mondta. A kormány előtt álló feladatokra tért rá ezek után a miniszter, a holnapi kormányülés tervezett menetrendje. Áttekinti a kormány az aktuális külpolitikai kérdéseket, készül a kormány a február 15-i V4 csúcsra, a brit javaslat megtárgyalása lesz a fő téma. A magyar kormány álláspontja szerint egységes fellépésre van szükség a visegrádi országok részéről, a magyar munkavállalók érdekében. Február 17-én utazik a miniszterelnök Moszkvába, majd ezt követően kerül sor az Európai Tanács ülésére - ismertette. Az illegális bevándorlás is téma a kormányülésen. Vajdasági magyarok vállalkozásaikkal pályázhatnak 50 milliárd forintos pályázati forrásra. Ez a legnagyobb gazdaságélénkítő program az ország határain kívül az elmúlt 25 évben. Március elsejével újabb földárverések indulnak, jelen pillanatban 140 ezer hektár meghirdetésének előkészítése zajlik. A nemzetgazdasági miniszter előterjesztésében, az innovatív ipar fejlesztése is napirenden lesz. Honvédelem és társadalom kapcsolata szintén napirendre kerül a honvédelmi miniszter javaslatára. A Budai Várban zajló építkezéseket is áttekinti a kormány, a Hauszmann Tervről jelentést tesz Lázár János. A tejágazat sorsa is napirenden lesz. Az ágazat soha nem látott válságban van, ezért a földművelésügyi tárca javaslatára a kormánynak mérlegelnie kell egy újabb támogatást a gazdák, termelők számára. A kormány felállítja a befektetésösztönzési kabinetet és a gazdasági kabinetet is. Az M4-es autóúttal kapcsolatos fő kérdés is lezárulhat. Jövő hét szerdán kezdődik a kihelyezett Fidesz-KDNP frakcióülés - árulta el. A Századvéges-tanulmányokat időközben átadta a kormány a kérvényezőnek ma reggel, 30 ezer oldalnyi terjedelem. A kormány kifejezetten elégedett a Századvég teljesítményével és a jövőben is számít a tevékenységére, tekintettel arra, hogy méltányos áron, kifejezetten jó munkát végeznek - vélekedett Lázár.

Kormányülés

Tegnap csak egy rövid kormányülés volt, holnap ezt folytatjuk - vezette fel a tájékoztatót Kovács Zoltán.

Lázár János fontos bejelentésekkel érkezik

A szokásokkal ellentétben már 12:30-kor indul a tájékoztató.

applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
trump, christmas