Gazdaság

Dancsó: egyre több fiatal vesz magyar állampapírt

Portfolio
Dancsó József szerint nem a Magyar Államkincstár (MÁK) új bérszámfejtő rendszere tehet a közszférában dolgozók bérkifizetéseinek csúszása miatt, a bérszámfejtés ugyanis már a hónap utolsó napján megtörténik. Szerinte inkább az okoz problémát, hogy a köztudatban már berögzült, hogy a fizetéseket következő hónap első vagy második munkanapján utalják, holott törvény szerint erre a hónap 10. napjáig van lehetőség. A MÁK elnöke a Magyar Időknek adott interjújában a lakossági állampapírok növekvő keresletéről is beszélt, tapasztalatai szerint egyre több fiatal vesz magyar állampapírt és egyre nő kereslet a hosszabb lejáratú lakossági papírok iránt is.
Dancsó József szerint a közszférában dolgozók bérkifizetéseinek késése nem az új, központosított illetményszámfejtő rendszer (KIRA) hibája, ugyanis a MÁK elnökének elmondása szerint az új rendszerben tárgyhavi bérszámfejtésre tértek át, melynek értelmében hó végén történik a bérszámfejtés. A számfejtett utalási állományokat ezután a kincstár átadja a munkáltatónak, innentől kezdve rajta múlik, mikor történik meg a kifizetés. Dancsó szerint a problémát sokkal inkább az okozza, hogy a magánszférában már megszokott a fizetések tárgyhót követő első vagy második munkanapon való utalása, holott a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezők esetében a hónap 5. napjáig, a közalkalmazottak és más, a munka törvénykönyve alá tartozó foglalkoztatottak esetében a 10. napig lehetne utalni a béreket.

Az önkormányzati gazdálkodás felügyeletével kapcsolatos kérdésre Dancsó kifejtette: eddig nem találtak kirívó szabálytalanságokat az önkormányzatoknál, azonban az olyan állami pénzekben részesülő nem állami intézményeknél, mint az egyházak és civil szervezetek, már annál több a hiányosság.

Az új lakossági állampapír értékesítési pontokkal kapcsolatban a MÁK elnöke elmondta, ezek felállítása minimális költséget jelent a kincstárnak, emellett úgy látja, mindenképpen van létjogosultságuk, miután a lakosság oldaláról is megvan az igény. A kincstár jelenleg 830 milliárd forintot meghaladó lakossági megtakarítást kezel, Dancsó szerint egyre több fiatal vesz lakossági állampapírt, emellett a hosszú lejáratú papírok iránti kereslet is nőni látszik.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház