Gazdaság

Török Gábor szerint üzleti-hatalmi versengés a Matolcsy-botrány

Portfolio
Fidesz-közeli erők tartják napirenden a Matolcsy-botrányt? címmel jelent meg cikk a Heti Válasz csütörtöki számában, melyben a lapnak Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel fejti ki véleményét a jegybankbotrányról - foglalja össze az Index.

Fidesz-közeli erők tartják napirenden a Matolcsy-botrányt?

- kérdezi címében a Heti Válasz a legfrissebb számában. A Matolcsy-botrány 260 milliárd forint elköltéséről szól akár napirenden tartják, akár nem, a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül juttatott milliárdokról szóló hírek azonban a lapnak nyilatkozó Török Gábor szerint nincsenek ellenére néhány kormányközeli csoportnak. Ezek a gazdasági és politikai körök érdekeltek abban, ha "nagyobb figyelem irányul arra, miképpen építgeti a hátországát Matolcsy, miként szerez egyre nagyobb befolyást. Ahogy az sincs ellenükre, ha a háttérfolyamatok nyilvánosságra kerülése miatt az elnök veszít erejéből".

Török szerint "amit a színfalak előtt látunk, nem pusztán a klasszikus kormány-ellenzék-szembenállás következménye, hanem a mélyben zajló üzleti-hatalmi versengésé is". És mivel érdekeltek Matolcsy gyengülésében, ez szerinte azt is jelenti, hogy "napirenden tudják tartani ezt az ügyet - akkor is, ha az ellenzék impotenciája miatt már rég lekerülne onnan".

Adódik a kérdés, hogy melyik oldalra áll ebben a helyzetben Orbán Viktor miniszterelnök. Mráz Ágoston elemző szerint Orbán Viktor a Schmitt-botrány idején úgy fogalmazott, hogy "a köztársasági elnök személye az alaptörvény értelmében sérthetetlen, most pedig azt mondja a Fidesz, hogy a kormány és az MNB között betonfal van, és a jegybank független." Mráz elemző erre azt mondja, hogy mindkét mondat a szuverén szereppel együtt járó felelősséget hangsúlyozza; és "ha akarom, úgy is fordíthatom: mindenki álljon jót magáért és a tetteiért".
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas