Gazdaság

Tízmilliókat fizethetnek büntetésként az MNB-alapítványok

Portfolio
Hétfőn 32 millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság a Pallas Athéné alapítványokra azért, mert korábban nem írtak ki közbeszerzéseket - számol be róla az Index. Ráadásul ez még csak a kezdet, várhatóan további komoly bírságok jönnek majd.
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy olcsón megúszhatják az MNB alapítványai azt, hogy az előírásokat kikerülve nem tartottak közbeszerzéseket, hiszen mindössze 200 ezer forintos bírságot szabtak ki rájuk. Az Index cikke szerint valójában azonban az a bírság csak annak az adminisztratív mulasztásnak szólt, hogy a közpénzt költő alapítványok nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, holott ezt meg kellett volna tenniük. A büntetés java azonban még hátra van. Hiszen az alapítványok nem csak a listára nem jelentkeztek be, hanem utána úgy költötték a milliárdokat, hogy egyetlen esetben sem írtak ki közbeszerzést, ez pedig így már nem kétszázezerbe, hanem tízmilliókba fog kerülni.

Az ügyészség hétfőig 63 szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és a problémás szerződés értékének akár 15 százalékát is ki lehet büntetésként fizettetni, ami egy több milliárdos tételnél már elég jelentős összeg lehet.

Az első bírságok hétfőn már meg is születtek, eddig összesen három esetben marasztalta el a döntőbizottság Matolcsy Györgyék alapítványait, és a következő időszakban sorra születhetnek az újabb büntetésekről szóló határozatok.

Ezekről döntöttek első körben:
  • A PADA 30 millió forint büntetést kapott, amiért a Mészáros Lőrinc köreihez sorolt Magyar Építőt közbeszerzés nélkül bízta meg, hogy közel egymilliárdból építse át galériává és étteremmé a Csónak utca I. szám alatti villaépületet.
  • Ugyanez az alapítvány kapott egy 1,8 milliós bírságot is, amiért közbeszerzés nélkül a Friday Creative nevű párfős cégre bízta havi 5 millió forintért, hogy irányítsák a doktori programot.
  • Illetve kaptak egy kisebb, 165 ezres bírságot is, mert közbeszerzés nélkül választották ki a FRANK nevű céget, hogy készítsen közel 11 millió forintért videódokumentációt két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.


Az összegekből látszik, a Közbeszerzési Döntőbizottság egyelőre nem élt a legszigorúbb, 15 százalékos büntetéssel - inkább a 3 százalékhoz közelít a kirótt összeg - ugyanakkor a sok szabálytalanul megkötött szerződés miatt így is komoly tétel lehet a végére a büntetés.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as