Szép csendben megágyazott az ukrán vendégmunkásoknak a kormány
Gazdaság

Szép csendben megágyazott az ukrán vendégmunkásoknak a kormány

Portfolio
Már az utóbbi években is ukrán vendégmunkások ezrei jöttek Magyarországra dolgozni, de az elmúlt időszakban a kormány csendben több törvénymódosítással lehetővé tette, hogy a közeljövőben ukrán gazdasági bevándorlók tízezrei jöjjenek dolgozni az országba - derül ki a Heti Válasz cikkéből, amit az Index szemlézett.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hetilap múlt heti számában mondta ki nyíltan, hogy a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a cégek az Európai Unióból vagy szomszédos, harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást.A cikk szerint az elmúlt években nagyjából 5-10 ezer ukrán dolgozott az országban, és ebben az időszakban harmadik országbeli (tehát nem EU-s munkavállalóknak) 50-90 ezer engedélyt adtak ki.

A Magyarországon dolgozó ukránok közül sokan az Oroszország által 2014-ben megszállt Donyeck-vidékről, Ukrajna nehézipari központjából elmenekülő szakmunkások. Közülük Magyarországon kívül sokan Lengyelországban és Csehországban kötöttek ki, ahol szívesen látják őket, mert ott is nagy a munkaerőhiány.

A népszavazás előtt nem reklámozza a kormány

A cikk szerint a kormány valószínűleg azért titkolta eddig az intézkedéseket, mert nem akart a népszavazás előtt zavart kelteni. Ha ugyanis nem mennek el sokan szavazni, az ukrán vendégmunkásokat lehet majd mutogatni Brüsszelnek, mint ütőkártyát a betelepítési kvóta ellen, hiszen Prága, Varsó és Budapest azzal érvelhet, hogy a visegrádi országok ilyen módon veszik ki a részüket a nemzetközi menekültügyi akciókból.

Lengyelországba államközi szerződés alapján több mint egymillió ukrán ment, Csehország pedig tömegével adja ki a munkavállalási engedélyeket, és megerősítette az ukrajnai diplomáciai képviseletét, hogy felgyorsítsa az ügyintézést. Ukrajnában a háború miatt 1,4 millió belső menekült van, és nagyjából 1,8 millió ember munkanélküli.

A cikk szerint Magyarországra tavaly 60 hivatalos ukrán menedékkérő érkezett, aminek az az oka, hogy mivel az ukránok nem akarnak hosszabb távon letelepedni, nem adnak be menedékkérelmet sem. A Heti Válasz szerint abból látszik, hogy érkeznek az ukránok Magyarországra, hogy a határ közelében egyre több olyan ingatlant vesznek, amit már régóta nem tudtak eladni, illetve az ukrán lapok is tele vannak magyarországi álláshirdetésekkel.

Közmunkások lehetnek, és csokot is kaphatnak

A kormány tavaly augusztus óta több ukrán vendégmunkások alkalmazkodását elősegítő intézkedést is meglépett:
  • először lehetővé tették, hogy ukrán állampolgárokat közmunkásként alkalmazzanak,
  • 2016 februárjától tartós munkavégzés esetén a vendégmunkások csokot is igényelhetnek,
  • július óta harmincról 10-15 napra rövidítették az ügyintézési időt a munkavállalási engedély esetén,
  • szintén idén nyár közepétől van egy olyan szabály, ami alapján hiányszakmákban már nincs is szükség munkavállalási engedélyre,
  • és az ukrán állampolgárok július óta az újonnan létrehozott "szomszédos ország állampolgára" kategóriában tartoznak, ami kedvezőbb helyzetbe hozza őket a munkavállalásnál egy szírrel vagy afgánnak szemben.

A hiányszakmák listáját a nemzetgazdasági miniszter évente állítja össze, jelenleg 37 szakma tartozik ide, például az építőipari dolgozók, az informatikai területen dolgozók, a kereskedelmi és vendéglátóipari területen dolgozók, és a gyári szakemberek tartoznak ide.

A lap szerint még kevés tapasztalat van a vendégmunkásokkal kapcsolatban, de az biztos, hogy nagy lesz rajtuk a nyomás, hiszen munkanélküliként nem maradhatnak az országban.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites