Gazdaság

A diszkontláncoknak jobban megy a létszámbővítés

Portfolio
Nem sokat enyhült a munkaerőhiány a kiskereskedelemben idén, egyedül a magasabb fizetést ígérő diszkontok tudtak létszámot bővíteni, a többiekre általában a munkaerő-állomány stagnálása jellemző - írja a Világgazdaság. Mindeközben az üres álláshelyek száma dinamikusan nő az ágazatban.
A KSH létszámadatai szerint az év első hét hónapjában nem bővült számottevően az ágazat, 192-193 ezer főt alkalmaztak, amiből az élelmiszerboltokban 102 ezren dolgoztak. A tavalyi átlag 187 ezer fő volt. A betöltetlen álláshelyek száma ugyanakkor folyamatosan emelkedik, az év első két negyedéve között 20 százalékkal nőttek,így 4600 pozíció állt üresen. A valóságban azonban ennél jóval súlyosabb lehet a helyzet.

A Világgazdaság megkérdezett néhány élelmiszerláncot a helyzetről, ezek mind több száz üres pozícióról számoltak be. A Lidl 300, a Spar 300-350 munkavállalót keres, de a Tesco is több száz állást kínál.

A Spar az eladói, a pénztárosi és a reszortfelelősi munkaköröket tudja a legnehezebben betölteni, a logisztikai területen pedig az egész országban jellemző sofőrhiánnyal küzdünk. Emellett a húsüzemünkbe az elmúlt években begyűrűzött a szintén országos henteshiány

- mondta a Világgazdaságnak Maczelka Márk, a vállalat kommunikációs igazgatója. A Lidl a speciális képesítést igénylő targoncavezetői munkaköröket nem tudja betölteni a logisztikai központjaiban. A Tesco a hentesek és targoncások mellett pékeket is nehezen talál.

A Tescónál, az Auchannál és a Sparnál is lényegében stagnál tavaly óta a létszám. A diszkontok tudtak csak létszámot bővíteni, ami valószínűleg a szektorátlagnál magasabb fizetésekkel magyarázható. A Lidl állománya például 2015 és 2016 szeptembere között 383 fővel emelkedett, de hasonlóan bővült az Aldi munkavállalóinak száma is.
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár