Gazdaság

Betegszabira menekülnek a dolgozók

Portfolio
A Budapest Economic Forum utolsó panelbeszélgetésén a munkaerőhiány égető kérdését járták körül a cégek képviselői. Egyetértés mutatkozott abban, hogy a munkaerő minőségével is nagy gondok vannak, nemcsak a rendelkezésre álló munkaerő mennyiségével. Többen is megosztották érdekes tapasztalatukat arról, hogy az elmúlt években látványosan megnövekedett a munkavállalók betegszabadságos napjainak száma.
  • Fehér Tamás, a Trenkwalder Kft. ügyvezetője szerint égető probléma a munkaerőhiány Magyarországon, elsősorban a feldolgozóiparban és a kékgalléros munkavállalóknál jelentkezik. A nagy autógyártók környékén gyakorlatilag nulla százalékos munkanélküliségi rátát tapasztalunk, a győri régióban pedig még a szlovák elszívó hatással is számolni kell. Érdekes fejleménynek nevezte, hogy a vállalati állományban résztvevő munkavállalók egyre többet hiányoznak a munkahelyről. Van egy konkrét mutatónk: 3 évvel ezelőtt 2,5-3% volt az a szám, hogy mennyit hiányzik a munkaóráinak arányában, ma ez 4,5-7% között mozog - ismertette. Nincs kedve bemenni dolgozni, akkor elmegy betegszabadságon - mutatta be az egyre gyakoribb munkavállalói hozzáállást. Ez egy 4000 fő körüli vállalatnál 15 munkanap teljesen kiesik az évből. Azért tehetik meg, mert ha elbocsátják őket, akkor felveszi őket más. A fizikai munkavállalók már nem félnek attól, hogy elveszíthetik az állásukat. Szinte már a betanított munkakörben is fejvadász-jelleggel keressük a dolgozókat - ismertette.
  • Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és Kormányzati Kapcsolatok vezetője: közel állunk ahhoz, hogy a növekedés akadályává váljon. Vannak olyan szakmák, ahol egyszerűen nincsen utánpótlás. Három éves időtávlatban 300 diplomás munkaerőre lenne szükségünk, itt orvosra, gyógyszerészre és mérnökre gondolok. A természettudományos oktatás nem tudja kitermelni a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt. Ezek a szakmák ma egyértelműen hiányszakmának minősülnek.
  • Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: attól lesz versenyképes egy vállalat, ha minél több hozzáadott értéket képvisel egy dolgozó, de ebben mi nagyon le vagyunk maradva. A munkaerő elcsábítása magával húzza a béreket - osztotta meg tapasztalatait. Bevallotta azt is, hogy évről évre nő náluk is 25%-kal a betegszabadságos napok száma.
  • Székely Gábor, az Appeninn Holding Nyrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy közvetlenül az ingatlanüzemeltetésüket nem érinti a munkaerőhiányos állapot, viszont a kiszervezett szolgáltatások ára emelkedni fog a munkaerőköltség emelkedése miatt. Ezt a költségnövekedést mi át tudjuk hárítani a bérlőinkre, akik ezt inkább elfogadják. A diplomás munkaerő minőségével kapcsolatban vannak szerinte problémák alapvetően. Székely Gábor érdekességképp megemlítette bérlőjének példáját. A nemzetközi informatikai cég 2000 négyzetméternyi területet bérel annak érdekében, hogy megfelelő "kikapcsolódást" tudjon biztosítani a munkavállalóknak. Itt elhelyeztek kosárlabdapályát, jakuzzit, mindenféle egyéb játékot. Azért van szükség erre, mert különben sokkal drágábban tudnák őket odacsábítani.


Betegszabira menekülnek a dolgozók
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock