Aggasztó munkaerőhiány? Van elég dolgozó, csak meg kellene találni
Gazdaság

Aggasztó munkaerőhiány? Van elég dolgozó, csak meg kellene találni

Portfolio
Fejlődni képtelen cégek, elmaradozó projektek - egy-egy cégnek már a fennmaradását fenyegeti az aggasztó méreteket öltő munkaerőhiány. Amikor nincs erőforrás a külső piacon, érdemes a belső, saját piacra összpontosítani, így akár 10-15 százalékkal csökkenthető a munkaerő iránti igény.
"Egy komplett generációnyi informatikus hiányzik Magyarországról", "Már az irodai sörcsapra sem ugrik az informatikus", "Van elég dolgozó, csak meg kellene fizetni" - ez csak néhány a sajtó nem régi IT-munkaerőhiánnyal foglalkozó szalagcímeiből. A felsorolt címekből a legutolsóval ért egyet Otti Csaba, a Personal Hungary HR IT Rendszerek szakértője, bár ő inkább úgy mondaná: van elég dolgozó, csak meg kellene találni.

A rejtélyes fekete doboz

Simán lehetséges, hogy a dolgozó ott van a cég berkein belül. A munkavállaló sok cégnél rejtélyes fekete dobozként működik: teszi a dolgát, rengeteg adat és információt gyűjt össze. Megismeri a saját szaktudását, van egy elképzelése képességeiről, tudja, hogy hogy érzi magát a munkahelyen, mi mozgatja, foglalkoztatja őt, objektív és szubjektív szempontok alapján értékeli a munkatársait és a vezetői. Az információk azonban ott maradnak ebben a fekete dobozban, aminek senki sem ismeri tartalmát. Otti Csava szerint amikor a cég jól működik, és semmi sem zavarja növekedésben, megteheti, hogy együtt él ezzel a tudatlansággal. Amikor azonban létszámhiány van, akkor ez megengedhetetlen, mert eljön az a pillanat, hogy már nem tud működni.

Csodaszer a kompetenciamenedzsment?

Ha munkaerőhiány támad, nem kell rögtön a külső piachoz fordulni segítségért, elég lehet megismerni és nyilvántartani a cég berkeiben dolgozók kompetenciáit - nemcsak a végzettséget, hanem a készségeket, tudást és a soft skilleket is. Erre jól bevált szoftveres megoldások léteznek, így nem kell minden egyes alkalmazott képességét papíron tárolni vagy újabb Excel-táblázatba menteni. Ha pedig a korábban emlegetett fekete dobozt is transzparenssé tesszük, akár 10-15 százalékkal csökkenhet a munkaerő iránti igényt, valamint ezzel párhuzamosan a dolgozói motiváció, elégedettség is jelentősen javul.

Egy új projekt felvállalásakor nemcsak az látszik azonnal, hogy van-e olyan munkatárs, aki dolgozott hasonló projekten, hanem azok neve is felmerül, akik rövid képzéssel alkalmassá tehetők a feladatra.

Jóval könnyebb például egy több nyelven beszélő dolgozót spanyolra is megtanítani, mint egy olyat, aki csak magyarul beszél, ezen kívül nagy esély van arra, hogy őt ez valóban érdekelni is fogja és lelkesen tanul.

A programozó kódírással foglalkozzon, ne emailezzen

Emellett a meglévő munkatársak hatékonyságának növelésével is enyhíthetünk a munkaerő gondokon: ha egy cég felméri, mire megy el értékes munkatársaink ideje, meglepő eredmények szoktak születni.

Például egy informatikával foglalkozó cégnél kiderült, a programozó munkaidejéből csupán két órát foglalkozott kódírással, több ideje ment el dokumentáció írásával és emailek megválaszolásával. Világossá vált, hogy a cégnek nem drága programozóra van szüksége, akiből nincs választék a piacon, hanem egy olyan munkatársra, aki ezeket az adminisztrációs munkákat elvégzi helyette

- mondta a Portfolio-nak a szakértő.

Ráadásul az a programozó, aki jó a kód megírásában, a legritkább esetben szeret ügyfelekkel kommunikálni, e-maileket megírni, azaz ha ezeket a feladatokat kiszervezzük adminisztrátori szintre, akkor a programozó boldogan írja a kódját és egy jóval alacsonyabb bérköltségű asszisztens sokkal hatékonyabban megírja az ügyfelek emailjeit.
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
város_getty