Gazdaság

Független lesz a KSH

Portfolio
Módosítja a KSH jogállását a készülő statisztikai törvény. A javaslat az uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadóan a statisztikai hivatalt kiemeli a kormányzati fennhatóság alól, és autonóm intézményként határozza meg.
Az autonóm szerv jogállása biztosítja a KSH számára azt a szakmai és intézményi függetlenséget, melyet az európai uniós jogszabály előír, illetve lehetővé teszi, hogy a KSH hatékonyan tudja ellátni koordinációs tevékenységét a Hivatalos Statisztikai Szolgálaton belül - szól a törvényjavaslat indoklása.

Azon túl, hogy az új törvény (letölthető zip formátumban) autonóm szervre módosítja a KSH jogállását,
  • tartalmazza a KSH elnökének kinevezésével, felmentésével kapcsolatos részletes szabályokat,
  • a KSH Hivatalos Statisztikai Szolgálaton belüli koordinációs hatáskörét és
  • eljárásrendjét (beleértve a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexének kidolgozását),
  • a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjaival kapcsolatos akkreditációs és ahhoz kapcsolódó felülvizsgálati jogkör megállapítását
  • és a hivatalos statisztikai szolgálaton belüli koordinációval kapcsolatos kérdések megvitatásához a Nemzeti Statisztikai Koordinációs testület létrehozását.


Fontos kritérium a szakmai függetlenség szempontjából, hogy a törvény rögzíti, a
KSH elnöke feladatainak ellátása során nem utasítható. A KSH szakmai függetlenségének másik biztosítéka a költségvetési önállóság, melyhez kapcsolódóan a törvény felsorolja a KSH elnöke, mint a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetőjének jogosítványait, a szervezetalakítási jogkört, valamint a munkáltatói jogok gyakorlására vonatkozó előírásokat.

A törvény részletesen meghatározza a KSH elnökének kinevezésére és felmentésére vonatkozó szabályokat. Az elnökhelyettest az elnök nevezi ki, mely kinevezés a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó törvény szerinti határozatlan idejű vezetői kinevezés.

Az elnök kinevezéséhez a törvény szakmai és személyi, vezetői alkalmassági feltételeket határoz meg. Meghatározza a képesítési követelményeket, valamint vezetői gyakorlat meglétét írja elő, illetve kizárja olyan személy kinevezését, aki a közelmúltban politikai tisztséget töltött be. A törvény megerősíti a tisztségviselők pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét biztosító alapvető összeférhetetlenségi szabályokat.
A törvény a kinevezés feltételei mellett részletesen meghatározza azt is, milyen esetekben kerülhet sor az elnök, illetve az elnökhelyettesek felmentésére.

A KSH függetlenségét biztosító fontos garanciális szabály, hogy az elnök megbízatásának megszűnésére, illetve megszüntetésére csak e törvényben felsorolt okból kerülhet sor a megbízatás időtartamának lejárta előtt. A KSH elnöke államtitkári díjazásra és juttatásokra, az elnökhelyettesek a helyettes államtitkáréval megegyező illetményre és juttatásokra jogosultak.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas