Gazdaság

Fogadkozik az MNB: esze ágában sincs alapkamatot csökkenteni

Portfolio
Az alapkamat további csökkentésével egyre inkább olyan környezet felé haladna az MNB, ahol a közgazdaságtan és a monetáris politika alapvető törvényszerűségei másképpen viselkedhetnek, azaz nem szándékolt mellékhatások jelenhetnek meg - olvasható az MNB honlapján megjelent tanulmányban, melyet Nagy Márton és Virág Barnabás írtak. A jegybank szerint az átalakított eszköztár jól vizsgázott, a bankközi kamat csökkenése már 27 milliárd forintot jelentett a lakossági és vállalati hitelfelvevők számára.
Az MNB júliusban jelezte, hogy korlátozni készül a bankok három hónapos betéthez való hozzáférését, azaz az alapkamat stabilitásának fenntartása mellett nem konvencionális eszközzel kívánja a monetáris kondíciókat lazítani. A jegybanki értékelés szerint az átalakított eszköztár jól vizsgázott, mivel további érdemi lazítást tudott elérni: a korlátozás nyári bejelentése óta a 3 hónapos BUBOR 45 bázisponttal 0,57 százalékra, míg a három hónapos DKJ 47 bázisponttal közel 0,3 százalékra, a swap-hozamok pedig 57 bázisponttal 0,55 százalékra mérséklődtek. A BUBOR hozamok csökkenése éves szinten nagyjából 27 milliárd forint körüli kamatmegtakarítást eredményezett a hazai lakossági és vállalati hitelfelvevők számára. A hozzáférés korlátozása beépült a monetáris politikai eszköztárba, a Monetáris Tanács legközelebb decemberben dönt majd a 2017 első negyedév végi korlát mértékéről - olvasható a jegybanki tanulmányban.

Az alapkamat stabilitása a kiszámíthatósággal, a tervezhetőség biztosításával és ezáltal a várakozások horgonyzásával támogatja hosszú távú gazdasági döntéseket

- szögezik le.

A jelenlegi alapkamatszint mellett ismerjük a világot, ráadásul az alapkamat stabilitása önmagában fontos érték, hiszen a tartósan változatlan kamatszint nagyobb kiszámíthatóságot és jobb tervezhetőséget jelent a piaci szereplők számára, ezáltal megkönnyíti a hosszú távú gazdasági döntések meghozatalát - jelenti ki az MNB alelnöke és ügyvezető igazgatója.

A Monetáris Tanács nem a rövid távon elérhető legalacsonyabb alapkamat elérésére törekszik, hanem azon kellően alacsony alapkamatszintet célozza meg, amelynek tartós, akár évekig történő fenntartása elősegíti az inflációs cél középtávú elérését. Eszerint legalább 2017 végéig, de akár 2018-19-ig is fennmaradhat az MNB laza monetáris politikai feltételrendszere.

(Érdekesség, hogy 2017 vége nem a jegybank 6-8 negyedéves "policy horizont" vége, vagyis ezúttal az MNB nem azt mondja, hogy szigorításra belátható ideig nem kerül sor. Ennek az lehet az oka, hogy a jövő évi erőteljes bérkiáramlás esetleges inflációs hatása óvatosságot indokol.)

A tanulmány megemlíti, hogy idén szeptembertől a jegybank korlátozta a három hónapos betéti eszközhöz való hozzáférést. Az így kiszorított likviditás és a bankrendszeri alkalmazkodás révén jelentős hozamcsökkenés érhető el a releváns pénzügyi piacokon stabil alapkamat mellett is. A jegybanki lépések nyomán csökkennek a bankközi kamatok, ami a hitelek átárazódását és a hitelkereslet növekedését eredményezhetik, így a korlátozás felerősítheti az eddigi jegybanki hitelösztönző eszközök hatását. Amennyiben a bankok a kiszoruló likviditást az állampapírpiacra csoportosítják át, úgy az önfinanszírozási program szellemiségének megfelelően csökken az ország külső sérülékenysége, ami nemzetgazdasági szempontból ugyancsak érdemi javulást és előrelépést jelent. Emellett a hozamok így bekövetkező csökkenése a költségvetés számára is kamatmegtakarítást eredményez.

A bankrendszer likviditása 2016 októberében a korábban prognosztizálthoz képest érdemben szűkült, főként az államháztartás kedvező finanszírozási folyamataiból eredően, ami likviditásnyújtó swapeszközök alkalmazását tette szükségessé - fogalmaznak a jegybank vezetői. Ennek részeként a kormány betéteként nyilvántartott kincstári egységes számla (kesz) egyenlege az amúgy is magas szeptemberi 1300 milliárd forintról októberben további 300 milliárddal emelkedett. Előretekintve a költségvetés vártnál kisebb hiánya és finanszírozási igénye is a magasabb KESZ irányába mutat, ami tovább szűkíti a bankrendszer likviditását.

A mennyiségi korlátozás kiszorítási hatása az év hátralevő részében erősödhet, a kiszoruló likviditás a releváns piacok mellett rövid futamidejű jegybanki betétekben jelenhet meg - áll a tanulmányban.

Nagy Márton és Virág Barnabás kiemelik, hogy mostanra 937 milliárd forintra csökkent a három hónapos betét állománya, ami azt jelenti, hogy a novemberihez hasonlóan decemberben is 400 milliárdot fogad majd el a jegybank a tenderen. Előretekintve összességében azt várja az MNB, hogy a decemberi korlátos tendereket követően szintén jelentős lehet a kiszorítási hatás, főként a nagy betétlejáratok és a finanszírozási folyamatok hatására. Ebbe az irányba mutat az is, hogy az MNB a kötelező tartalékrátát december elejétől 2 százalékról 1 százalékra csökkenti, melynek hatására további 170 milliárd forinttal bővül a bankrendszer likviditása. Ezáltal még több likviditás jelenhet meg a bankközi piac mellett egynapos jegybanki betétben, ami erősítheti a hozamcsökkentő hatást - áll a tanulmányban.

A három hónapos betét mennyiségi korlátozása a jegybanki eszköztár szerves részévé vált, az MNB így a jegybanki célok megvalósulását a jövőben is nemkonvencionális intézkedésekkel támogathatja, az alapkamat változatlan szinten tartása mellett - szögezik le a szerzők a tanulmány végén.

A kamatdöntést követő közlemény előretekintő iránymutatása szeptemberben és októberben is utalt rá, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok indokolttá teszik, az MT nemkonvencionális eszközökkel, így a három hónapos betéthez való hozzáférés erőteljesebb korlátozásával növelheti a kiszoruló likviditás mennyiségét, ezáltal pedig tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament