Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba
Gazdaság

Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba

Portfolio
Emelkedett a vállalkozások felvételi kedve Magyarországon, közel ötödük tervez létszámbővítést 2017 első negyedévében. A legtöbb állást a munkavállalóknak az építőipar, valamint a kereskedelem területén kínálják - derül ki a ManpowerGroup legfrissebb munkaerő-piaci előrejelzéséből. Ezekben az iparágakban a munkaerő hiánya továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani. Sőt, a munkaerőért folyó harc már átlépte az iparágak határait is, így gyakorlatilag a cégek már más szektorokból is próbálnak munkaerőt csábítani magukhoz - mondta a cég marketing vezetője.
A ManpowerGroup kedden nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felmérése szerint a megkérdezett 750 munkaadó 19 százaléka növekedésére számít, csupán 4 százalékuk tervez elbocsátást, míg 73 százalék semmiféle változtatásra nem készül 2017 első három hónapjában.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke 15 százalék. A felvételi szándék enyhén növekedett az előző negyedévhez-, és az előző év azonos időszakához képest.

Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba
Horváth Miklós, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetője szerint a magyar munkaerőpiacon még mindig a szakemberhiány hatásai érzékelhetőek. Tehát annak ellenére, hogy a munkáltatói kedv folyamatosan nő, a cégek továbbra sem tudják betölteni nyitott pozícióikat. Az építőipar és kereskedelem szektorokban a legjelentősebb a felvételi kedv a vállalkozók körében, mely az iparágakat sújtó munkaerőhiányból adódik.

Ennek egyik oka, hogy az építőipar az ingatlanok iránti hirtelen keresletnövekedésre reagálva bővül, a vendéglátásban dolgozók nagy része pedig külföldön próbál szerencsét. A kérdés az, hogy a hiányzó emberi erőforrás hogyan befolyásolja a szektor bővülését. Ezekben az iparágakban a munkaerő hiánya továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani. A kormány belátta, hogy cselekednie kell és muszáj engednie a bérekre rakódó magas közterhekből, azonban az így kialakuló bértöbblet még így sem fogja elérni a környező országokban elérhető szintet. A munkaerőért folyó egyre élesebb harc már átlépte az iparágak határait is, így gyakorlatilag a cégek már más szektorokból is próbálnak munkaerőt csábítani magukhoz

- kommentálta az adatokat Horváth.

Nagyot ugrott a munkaerő-kereslet az építőiparban

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban,

a legerősebb felvételi kedvet ugyanakkor az építőipar területéről jelentették, ahol a mutató értéke 17 százalékpontot ugrott az előző negyedév adataihoz képest, így e szektorban a létszámbővítést tervező cégek aránya 26 százalékra nőtt.Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba
Nagy ugrás tapasztalható a kereskedelemben, ahol a felvételi szándék az előző negyedévhez képest 12 százalékponttal, 24 százalékra emelkedett. Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor 21 százalékos mutatót produkált. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások terület mutatója 14 százalékon áll.

Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba
A kilenc ágazatból kettőben romlottak a kilátások, -3 százalékponttal a gyártás, továbbá -2 százalékponttal a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területein.

Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba

Észak-Alföldön különösen nagyot ugrott a felvételi szándék

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak.

Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba

A legnagyobb mértékű bővülést az észak-alföldi régióban várják 22 százalékos értékű mutatóval, ami 21 százalékpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.Hirtelen nagyon sok embert keresnek az építőiparba
A nyugat-dunántúli (17%), dél-dunántúli (17%), észak-magyarországi (16%), közép-dunántúli (15%), budapesti (15%) és dél-alföldi (15%) régiók munkaadóinál mind erős, kétjegyű értékeken áll a mutató. A legkisebb mértékű bővülést a közép-magyarországi régióban várják a munkáltatók 8 százalékkal.

Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból háromban csökkent a felvételi kedv, a budapesti és közép-magyarországi régióban 4-4, a dél-dunántúli régióban 3 százalékponttal.

A kkv-knál nőtt a legjobban a felvételi szándék

A kutatásban résztvevő munkaadók 4 kategóriájából (mikrovállalkozás: kevesebb, mint 10 fő; kisvállalkozások 10-49 fő, közepes cég: 50-249 fő; nagyvállalkozás: 250 fő felett) 2017 első negyedévében mind a négy kategóriában nagyobb bővülésre számítanak a munkaadók, mint egy negyedévvel korábban. A kis- és közép-vállalkozásoknál 8, a mikro vállalkozásoknál 5, míg a nagyvállalatoknál 4 százalékponttal növekedett a mutató értéke.

A felvételi kedv a nagyvállalkozásoknál a legmagasabb, ahol 22 százalék a mutató értéke, míg 19 százalék a közepes, és 17 százalék a kis cégeknél. A mikro vállalkozásoknál a mutató értéke 14 százalék.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk