Gazdaság

Várják őket, mégsem jönnek a külföldi vendégmunkások

Portfolio
Az égető munkaerőhiány közepette az építőipar tárt karokkal várja a külföldi vendégmunkásokat, akik azonban egyelőre nem jönnek - írja a Világgazdaság. A kormány már ősszel egyszerűsítette a szomszédos harmadik országból érkező nem EU-s állampolgárok tartózkodási és munkavállalási engedélyeinek adminisztrációját, amelynek nyomán akár el is lephetnék az országot.
Mégsem teszik, mert egyelőre hiányzik a jó, vagyis vonzó országreklám, az érintettek még aligha tudják, hogy itt tárt karokkal várják őket - közölte Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a lappal. Koji úgy véli, a határozott időre szóló szerződésekkel érkező vendégmunkásokkal a magyarországi beruházásokban alvállalkozóként érdekelt kis-közepes cégeknek közvetlenül kellene szerződniük azért, hogy ne terhelje az ügyletet a munkaerő-közvetítők jutaléka, és hogy az itteni nagyberuházásokat el tudják vállalni a magyarországi székhelyű cégek.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a kivitelező cégek teljesítményének növekedése most leginkább a humánerőforrás, vagyis a szakmunkások hiányán múlik. Azok után, hogy a hétéves recesszió idején az ágazat 85 ezer foglalkoztatottól vált meg, és őket az utóbbi két-három évben nem sikerült pótolni, hiába vettek fel plusz 12 ezret, még több kellene. Ám terjeszkedni már nincs hová, a szakemberhiány általánossá vált.

A magyar építőipart a küszöbönálló generációváltás is sújtja. A következő néhány évben rengeteg olyan kisvállalkozás fog leállni szerinte, amely nem igazi cég, hanem kényszervállalkozás, és amint nyugdíjba megy az ügyvezetője, a két-három alkalmazott legjobb esetben hazai nagy cégekhez szerződik át.

Az ÉVOSZ elnöke szerint ugyanakkor a 2-2,5 százalékos kamatra felvehető fejlesztési hitelek segítségével gyors és intenzív gépesítésbe kezdve, hatékonyságnöveléssel a magyar építőipar is eljuthat oda, ahova a német, amelynek 2000-ben még 1,2 millió munkavállalóra volt szüksége ahhoz a teljesítményszinthez, amit 2015-ben már mindössze 680 ezer munkással elért.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti