Történelmi csúcson a külkereskedelem többlete
Gazdaság

Történelmi csúcson a külkereskedelem többlete

Portfolio
Tavaly decemberben élénken alakult a külkereskedelmi forgalom, az export és az import is dinamikusan bővült. A többlet végül kisebb lett az egy évvel korábbinál, így az egész éves aktívum is egy hajszállal elmaradt a 10 milliárd eurótól. Így is új történelmi csúcsról beszélhetünk, amit az idén már csökkenés követhet.
Az előzetes adatok szerint decemberben 556 millió euró többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben. Ez valamivel kisebb, mint egy évvel korábban, ugyanis az míg export 7,7%-kal, az import 9,9%-kal növekedett. Mindkét viszonylatban élénkülésről árulkodnak az indexek. A behozatal az utóbbi öt évben csak két hónapban növekedett ennél nagyobb ütemben, ebben az alacsony bázis mellett a téli fűtési szezon megugró energiaimport-igénye is szerepet játszhatott. Az export is ritkán produkál ilyen szép magas éves növekedési számot (az utóbbi két évben négyszer), ami biztató lehet azok után, hogy a 2016-os év összességében azért inkább az akadozó konjunktúráról szólt.

Történelmi csúcson a külkereskedelem többlete
2016 egészében az előzetes adatok szerint majdnem 10 (egészen pontosan 9,98) milliárd euró többlet keletkezett az áruforgalomban, ami újabb történelmi csúcsot jelent. A külkereskedelmi aktívumunk a válság kitörése óta jelentős, de még ezen belül is új rekordot jegyezhettünk tavaly. Ez azonban bizonyos szempontból zavarba ejtő. A belföldi felhasználás (fogyasztás, beruházás) ugyanis nem bővül lassabban, mint a GDP, így az árforgalmi egyenlegünknek nem kellene rohamosan tovább javulni. Erős a gyanúnk, hogy a szokásos felülvizsgálatok során a külkereskedelmi mérleg tavalyi többlete mérséklődni fog.

Történelmi csúcson a külkereskedelem többlete
Az idén a többlet zsugorodására számíthatunk. Ennek oka, hogy a belföldi felhasználás gyorsabban fog bővülni a GDP-nél, így az import dinamikusabb növekedésre számíthatunk. A fogyasztás emelkedését a munkaerőhiány, a járulékcsökkentés és a hatósági döntések miatt gyorsuló bérkiáramlás hajtja majd, de a hitelezés élénkülése is segíti. A beruházásokat az uniós források felpörgése, illetve a lakossági ingatlankereslet bővülése húzza. Emiatt inkább csak az a kérdés, hogy milyen mértékben csökken majd a külkereskedelmi többlet 2017-ben. Mivel az aktívum óriási, a visszaesés nem fog egyensúlyi problémákkal járni.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház