Előfizetői tartalom

Nagy törés a magyar külkereskedelemben - Mi történt?

Portfolio
Az export és az import márciusban még 20% körüli éves növekedést produkált euróban, áprilisban azonban hirtelen a negatív tartományba szakadtak az éves indexek a KSH által ma közzétett áprilisi előzetes adatok alapján. Mielőtt bárki rosszra gondolna, fontos tudni, hogy "a forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy 2017 áprilisában hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban." Egyébként az azóta már megjelent májusi feldolgozóipari beszerzési menedzser index adat azt jelzi, hogy valóban csak egy egyszeri törésről, nem pedig egy kedvezőtlen irányú trendfordulóról van szó a magyar külkereskedelmi folyamatokban.

A KSH ma közzétett előzetes adatai szerint áprilisban az év/év alapú az export 1,6%-kal esett a márciusi 18,4%-os szárnyalás után (euróban), az import pedig 0,4%-kal csökkent a márciusi 21%-os ugrás után. Nagy törés van tehát az adatokban és a tél óta látható felívelésben, amint azt a alábbi grafikonjaink is jól mutatják.Amennyiben az export és az import éves növekedési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés