Gazdaság

Varga: munkanélkülieket segítő intézkedéscsomag jön ősszel

Portfolio
Munkanélkülieket segítő intézkedések bevezetéséről határozhat ősszel a kormány - árulta el Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter a kormányközeli Magyar Időknek. A Nemzetgazdasági Minisztérium kutatása szerint a fémiparban és a turizmusban is gyorsan enyhíthető lenne a munkaerőhiány, ha a munkanélkülieket vagy a közfoglalkoztatottakat átképeznék.
A miniszter többek közt arról beszélt, hogy fontos a magyar fizetések felzárkóztatása a nyugati színvonalhoz, ez azonban nem megy varázsütésre, ráadásul a béremelés mellett a kormánynak a képzésre is figyelnie kell.

A magyar munkanélküliség ma 4,5 százalék körül mozog, emellett "több tízezren dolgoznak közfoglalkoztatottként" (áprilisban 174 ezer volt az átlagos létszám - a szerk.), vagyis akadnak még olyanok, akik bekapcsolódhatnak a termelésbe, akik enyhíthetik bizonyos ágazatok szakemberhiányát. Varga elárulta: ezzel kapcsolatban ősszel újabb fontos lépésekről határozhat a kormányzat.

Az elmúlt időben elemzéseket végeztünk, feltérképeztük azokat a gazdasági ágazatokat, ahol a hiányzó embereket munkanélküliek vagy közfoglalkoztatottak átképzésével gyorsan pótolni lehetne. Ilyen például a fémipar vagy a turizmus - fejtette ki.

Az elképzelés újdonsága a célirányosságban rejlik. Egyrészt pontosan ismerni kell a piaci igényeket, tudni kell, hol és milyen képzettségű emberekre van szükség. Másfelől a munkát keresők helyzetét is fel kell tárni. Ebből a szempontból a holland modell lehet számunkra a követendő. Ennek lényege nagyjából úgy foglalható össze, hogy a munkaügyi szervezetnek nem csoportban, egységesen kell kezelnie az álláskeresőket. Ehelyett külön-külön kell foglalkozni az érintettekkel, figyelve az adott személy életútjára, szakmai és más tapasztalataira, akár céljaira. Így könnyebben összepárosítható a kereslet és a kínálat. Aprólékos feladatnak tűnik ez, az elérhető eredmény miatt azonban érdemes belevágni - magyarázta Varga Mihály.

A miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy a kormány várakozásai szerint idén és 2018-ban is átlagosan 8,5 százalékkal emelkedhetnek a bérek Magyarországon.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház