Megvan Trump kiszemeltje a Fed-elnöki posztra
Gazdaság

Megvan Trump kiszemeltje a Fed-elnöki posztra

Portfolio
A Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Gary Cohn most a legesélyesebb a Fed-elnöki posztra - írta négy saját forrására hivatkozva még múlt héten a Politico. Ez tehát azt jelentené, hogy Donald Trump jó eséllyel nem jelölné újabb ciklusra a jelenlegi elnöknőt, Janet Yellent, akit egyébként többször is élesen bírált a 2016-os választási kampánya alatt. Cohn karrierje nagy részét befektetési banki kereskedőként töltötte, nincs közgazdasági végzettsége és temperamentuma miatt korlátozottan alkalmas a posztra, amelyen inkább egy unalmas figurára lenne szükség a piacok nyugalma érdekében - fogalmazta meg álláspontját a Reuters Breakingviews véleményformálója.
A cikk szerint ha Cohn szeretné ezt a posztot, akkor ezt meg is kaphatja, mert várhatóan sokan támogatnák őt a törvényhozási meghallgatáson is - fogalmazott egy a kiválasztási folyamatra rálátó forrás. Lényeges azonban, hogy Cohn neve felmerült a Fehér Házi stáb vezetőjeként is, így neki kell majd eldöntenie, hogy ha mindkét lehetőség nyitott, akkor melyiket választja.

Cohn korábban a Goldman Sachs elnöke volt, de nincs közgazdasági végzettsége, és ez a tény Fed-elnökként támadásokra adhat okot. Jelenleg a Trump által szorgalmazott adóreform kidolgozásában vesz részt. A ma hajnali fejlemények alapján azonban összeomlott az Obamacare lecserélésére irányuló Trump törekvés, így ha ez a folyamat valóban megáll, úgy egyelőre nem lenne érdemi költségvetési mozgástér a Trump által beharangozott radikális adóreform végrehajtására se (amelynek keretében eredetileg 15%-ra csökkenne a társasági adókulcs). Így ez a fejlemény is befolyásolhatja Cohn döntését, ha az adóreform elakadása miatt "munka nélkül marad" és összességében sikertelennek tűnik kívülről a munkája.

Utoljára egyébként több mint négy évtizede volt olyan Fed-elnök, akinek szintén nem volt közgazdasági végzettsége.

A cikk szerint azonban ha megkapná Cohn a lehetőséget, valószínűleg nem utasítaná vissza.

Trump is kaphat bírálatokat, ha tényleg Cohnt jelöli a Fed-elnöki posztra, mert ez már a sokadik fontos poszt, ahova a korábban általa is bírált Goldman Sachs-tól jelöl valakit. Jelenleg például a saját pénzügyminisztere is Goldmanos bankár volt.

Megvan Trump kiszemeltje a Fed-elnöki posztra
A képen balról jobbra Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, Jared Kushner, az elnök veje, Gary Cohn, a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója és Steve Bannon elnöki főtanácsadó, AFP Fotó
A Politico szerint ha Cohn visszautasítja a felkérést, a második leginkább esélyes kiszemelt a posztra a korábbi egyik Fed-kormányzó Kevin Warsh, aki Stanfordi Egyetem Hoover Intézetében tanít.

Janet Yellen andátuma egyébként csak jövő február elején jár le, így van még ideje Trumpnak a jelölteken gondolkodni, igaz rendkívül fontos periódusban kezdődik majd az új Fed-elnöki mandátum. A már megkezdett kamatemelési ciklust optimális ütemben kell(ene) tovább vinni és közben az akkor már valószínűleg szintén zajló mérlegfőösszeg leépítési folyamatot is szintén a piacok számára is elfogadható stratégia szerint kell(ene) tovább vinni.

Ebből a szempontból is kulcsfontosságú, hogy milyen monetáris politikai beállítottságú Cohn, akinek nincsenek releváns monetáris politikai tapasztalatai. A cikk szerint Cohn nézete a jelenlegi Fed-elnökhöz közel állnak, azaz Janet Yellenhez hasonlóan ő is inkább a laza monetáris politika híve.

Címlapkép forrása: AFP Fotó Mandel Ngan
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk