Jól nézd meg, ha 50 euróst kapsz vissza a nyaralás alatt az utcai árustól!
Gazdaság

Jól nézd meg, ha 50 euróst kapsz vissza a nyaralás alatt az utcai árustól!

Portfolio
Bár extrém alacsony a kockázata annak, hogy hamis 20, vagy 50 eurós kerül egy magyar kezébe például a nyaralás során, de mégis nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ebből a két címletből hamisítják a hamis euró bankjegyek 85%-át - derül ki az Európai Központi Bank első féléves bankjegyhamisítási statisztikájából.
Az EKB adatai szerint az idei első fél évben összesen 331 ezer darab hamis euró bankjegyet találtak és vontak ki a forgalomból, ami alacsonyabb, mint a tavalyi második félévi 352 ezer darab, de megegezik az egy évvel ezelőtti adattal.

Ha arra keressük a választ, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy a mi kezünkbe kerül egy hamis euró bankjegy, az alábbi adatokkal kell tisztában lennünk:
  • Az adatok közlésekor több mint 20 milliárd darab euró bankjegy volt forgalomban (világszerte), amelyek együttes címletértéke több mint 1100 milliárd eurót tett ki
  • A 331 ezer megtalált és forgalomból kivont bankjegy azt jelenti, hogy a bankjegyek 0,0016%-a lehetett hamis
  • Azt is tudni kell, hogy a hamis bankjegyek 47,6%-a 50 eurós bankjegyből jön, további 36,9% a 20 eurósból, 9% pedig a 100 eurósból
  • A hamis bankjegyek 96,7%-át az eurózóna területén találták meg az első félévben, további 2,3%-ot az eurózónán kívüli, de EU-tagok területén (pl. Magyarország), további 1%-ot pedig a világ többi részén.

A fenti számok már jól érzékeltetik, hogy extrém kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen a mi kezünkben landol egy horvát nyaraláson a hamis 20, vagy 50 eurós bankjegy, de az EKB ennek ellenére is azt tanácsolja, hogy mindenki legyen nagyon körültekintő. A javaslat szerint ha van rá lehetősége: hasonlítsa össze a gyanúsnak talált bankjegyet egy biztosan érvényessel (látás, tapintás), illetve tájékozódjon a különböző biztonsági elemekről a tagállamok jegybanki oldalain, vagy az EKB weboldalán. Amennyiben így még tovább erősödik a gyanú, hogy hamis bankjegy került a kezébe, akkor haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel, illetve a banki-jegybanki illetékesekkel - áll az EKB közleményében.

Címlapkép forrása: AFP, Daniel Roland
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Autók