Gazdaság

Ezekkel az eszközökkel küzdenek a cégek a munkaerőhiány ellen

Portfolio
A munkaerő megtartása érdekében a cégek döntő többsége bért emel, a munkaerőhiányt pedig a munkaszervezés átalakításával próbálja enyhíteni - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatásából. A munkaerőhiány leginkább a kis vállalkozásokat sújtja.
A hazai vállalkozások körében a munkaerőhiányt észlelők aránya 2014-től indult meredek emelkedésnek. 2016-ban már a válaszadók 36%-a vélte úgy, hogy a munkaerőhiány az egyik legfontosabb tényező, amely akadályozza cége üzleti tevékenységét, 2017-ben pedig 38%-uk.

A vállalkozások döntő többsége tett lépéseket annak érdekében, hogy megtartsa meglévő munkaerejét. Legnagyobb arányuk (70%) béremelést vezetett be, jelentős azok aránya (59%) is, akik a munkakörülmények, munkaeszközök fejlesztésével igyekeztek vonzóbbá válni dolgozóik számára. Közel a vállalkozások fele (49%) továbbképzések biztosításával, illetve a munkahelyi hangulat javításával próbálkozott. Szintén jelentős (47%) azon vállalkozások aránya, amelyek a Cafeteria-rendszer bevezetésével, fejlesztésével igyekezték megtartani dolgozóikat. A válaszadók 42%-a a vezető-beosztott kapcsolat javításával, 36%-a az atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével, 35%-a előrelépési lehetőségek felajánlásával, 25%-a pedig biztosítási kötvények, egészségmegőrzési programok finanszírozásával próbálja megtartani munkaerejét.

Ezekkel az eszközökkel küzdenek a cégek a munkaerőhiány ellen
A munkaerő megtartása érdekében a legkevésbé a 20-49 fős, a nem exportáló, az építőipari, illetve a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások tudtak lépéseket tenni. Míg a leginkább a 100 fő feletti, a döntően exportáló, az egyéb gazdasági szolgáltatások terén tevékenykedő, valamint a részben külföldi tulajdonban álló cégek voltak képesek tenni munkaerejük megtartása érdekében.

A válaszadó cégek több, mint egyharmada (36%) szembesült az elmúlt egy évben munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Létszám szerint a legnagyobb arányban (43%) a legkisebb cégek (20-49 fős) küzdenek munkaerőhiánnyal.

A legtöbb cégnek (86%) az új, tapasztalt munkavállalók felvétele okozott gondot. A válaszadók több, mint kétharmadának (71%), az új, kezdő munkavállalók felvétele, míg 60%-uknak e dolgozók megtartása jelentett problémát.

A munkaerőhiányt a legtöbben (42%) a munkaszervezés átalakításával, az atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével (39%), valamint új toborzási módszerek alkalmazásával (38%) igyekeztek orvosolni. A válaszadók egyharmada (34%) a versenytársakhoz képest magasabb béreket vezetett be, 29%-uk pedig a munkaerőigény csökkentése érdekében beruházást hajtott végre. A megkérdezettek 20%-a diákmunka alkalmazásával próbálta enyhíteni a problémát.

Ezekkel az eszközökkel küzdenek a cégek a munkaerőhiány ellen
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
onlinevásárláse-kereskedelem