Kiderült, hogy mennyien vándoroltak ki Magyarországról - Itt a hatalmas meglepetés!
Gazdaság

Kiderült, hogy mennyien vándoroltak ki Magyarországról - Itt a hatalmas meglepetés!

Portfolio
Csökkent a kivándorlók száma tavaly az előző évhez képest. A KSH friss adatai alapján több mint 25 ezren hagyták itt az országot, 15%-kal kevesebben, mint egy évvel korábban. Noha a kivándorlók száma két éve csökken, továbbra is igen magas számokról beszélhetünk.
Tavaly 25 100-an vándoroltak ki Magyarországról, ami jelentős visszaesés a 2016-os 29 400-hoz képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek késő délután közzétett adataiból. Ez 15%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Utoljára 2013-ban volt ennél alacsonyabb a szám. A legmagasabb adatot 2015-ben láttuk, akkor 32 850-en hagyták itt az országot.

Kiderült, hogy mennyien vándoroltak ki Magyarországról - Itt a hatalmas meglepetés!

Fontos megjegyezni, hogy az adat rendkívül bizonytalan, hiszen a KSH-nak nincsenek teljes körű információ arról, hogy pontosan hányan hagyják itt az országot külföldi munkavállalás vagy letelepedés céljából. Azt azonban megállapíthatjuk, hogy 2010-től 2015-ig folyamatos és gyors növekedést láthattunk, azóta viszont már csökkent a kivándorlás üteme. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy még a friss szám is nagyon magasnak mondható, és összehasonlításként: a 2017-es adat egy Siófok méretű város lakosságát jelenti.

Az adatokból az látszik, hogy összesen 173 ezerre becsli a KSH a 2010 óta kivándorolt magyarok számát.

A magyar állampolgárok kivándorlásának pontos mérése több tényező miatt is nehézségekbe ütközik, de az adminisztratív nyilvántartásokból rendelkezésre álló adatok alapján az látható, hogy az utóbbi években a növekedés megtorpant, majd megfordult.

A részletes adatokból kiderült, hogy a kivándorló magyarok 32%-a Németországot, 27%-a Ausztriát és 17%-a az Egyesült Királyságot választotta új otthonának.

Külföldre túlnyomó részt a fiatal korosztályok tagjai vándorolnak: a migráns magyarok 43%-a 30 év alatti, 72%-a pedig még nem érte el a 40 éves kort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni lakónépesség kormegoszlásától (32 és 46%). A kivándorlók 54%-a férfi, túlnyomó részük nőtlen, hajadon (64%).

Mindent egybevetve, habár a hírek folyamatosan arról szólnak, hogy Magyarországot rendkívül nagymértékben sújtja a kivándorlás, a gyorsan növekvő bérek valamelyest visszavethették a kivándorlási kedvet.

2017-ben 18 500 korábban kivándorolt magyar állampolgár vándorolt vissza. A külföldről visszavándorló magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben közel 9%-kal többen jöttek vissza, mint 2016-ban. A visszavándorló magyarok 30%-a Németországból, közel 29%-a Ausztriából és további 20%-a az Egyesült Királyságból tért vissza Magyarországra.

A Portfolio tavaly egész cikksorozatot szentelt a kivándorlás kérdésének, ezeket itt olvashatod:

Csúszás A KSH előzetes tájékoztatási naptára szerint először április 6-ára, a választások előtti pénteki napra volt kiírva a népmozgalmi adatok közlése. Ekkor azonban nem jelentek meg az adatok, többszöri csúszás/módosítás után végül ma láttak napvilágot a friss számok. Fontos megjegyezni, hogy a KSH figyelmeztet: "Adataink várható frissítését tájékoztató jelleggel közöljük, a változtatás jogát fenntartjuk".

Lássuk a részleteket!

A nemzetközi vándorlás is meghatározó szereppel bír egy ország népességszámának alakulására, a bevándorlás csökkenti a természetes népességfogyást, míg az elvándorlás negatív hatással lehet akár a kedvező természetes népmozgalmi eseményekre is

- állapítja meg a KSH elemzése.

2017-ben a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege 13 200 fővel mérsékelte hazánk természetes fogyásból adódó népességszám-csökkenését.

A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése jelentősen növelte a népesség természetes fogyásának mértékét. A születések és halálozások negatív egyenlegeként 2017-ben 40 100 fő volt a népesség természetes fogyása, ez 18%-kal meghaladta az előzi évit. A népesség lélekszámának tényleges fogyása ennél jóval kevesebb, mintegy 26 900 főt tett ki a 2016. évihez mérten megnövekedett pozitív vándorlási egyenleg következtében.

A nemzetközi vándorlásból származó pozitív vándorlási egyenleg csökkentette a népességfogyást Budapesten, Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon, de ezekben a régiókban leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében.
Az ország települései közül nemzetközi vándorlás tekintetében évek óta kiemelkedik még Budapest, ahova 2017-ben szintén az átlagosnál sokkal többen érkeztek külföldről. A nemzetközi vándorlás népességszámra gyakorolt negatív hatása a legjelentősebben Somogy megyében volt érzékelhető.

Kiderült, hogy mennyien vándoroltak ki Magyarországról - Itt a hatalmas meglepetés!

2018. január 1-jén a jogszerűen és huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok száma 156 000 fő volt, az ország népességének 1,6%-át tették ki. Az itt élő külföldiek túlnyomó többsége, 65%-a Európából, ezen belül a környező országokból, főképp Romániából (15%), Németországból (11%), Szlovákiából (6,0%), valamint Ukrajnából (5,7%) érkezett. További 28%-uk Ázsiából, míg Afrikából 4,0%-uk, az amerikai kontinensről 3,4%-uk származik.

Ázsiából elsősorban kínaiak és vietnámiak részesítették előnyben Magyarországot. 2018. január 1-jén a Magyarországon tartózkodó külföldiek 50%-a Budapesten, 33%-a a fővároson kívüli városokban, 17%-a pedig községekben élt. A népességhez viszonyított arányuk a fővároson kívül Baranya, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében nagyobb, míg Békés megyében a legkisebb. A külföldiek között összességében több volt a férfi (57%), mint a nő (43%). Az itt élő külföldiek korösszetétele fiatalabb, mint a honos népességé. Mindkét nem esetében a 20-39 éves korosztály létszáma a meghatározó, arányuk 47% volt a Magyarországon élő külföldiek körében.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus