Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől
Gazdaság

Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől

Portfolio
Az Európai Bizottság közzétette a májusi kötelezettségszegési eljárásokról szóló határozatokat, melyekben Magyarország több helyen is érintett. A szeszes italok diszkriminatív adóztatásának ügyében az eljárás a második szakaszába lépett.
Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mivel a tagállam a gyümölcspárlatok, például a pálinka mint nemzeti ital, valamint a növényi eredetű italok tekintetében (amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős) mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól - érvel a brüsszeli testület.

Más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 110. cikkét.

Ha Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet

- figyelmeztet a közlemény.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre. Azaz a pálinka és a Zwack Unicum nem került a szabályozás alá.

Második lépcsőben vagyunk itt Ha a Bizottság az uniós jog esetleges megsértését észleli, vagy panaszt kap ilyen esetről és a tagállam nem ért egyet a Bizottsággal, akkor hivatalosan megindítja a kötelezettségszegési eljárást az EB. Az első lépcsőben egy felszólító levelet kap az ország kormánya, a válaszra két hónapot ad a tagállamnak. Ha nincs válasz, vagy nem kielégítő, akkor a Bizottság indoklással ellátott véleményt ad ki az ország számára, amiben alátámasztja, miért gondolja úgy, hogy a tagállam megsérti az uniós jogot. Az eljárás harmadik szakasza, amikor a Bizottság az unió bírósága elé terjeszti az ügyet.Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől
Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Mészáros János
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652