Gazdaság

Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

Portfolio
A magánegészségügy egyre nagyobb üzlet, a piac konszolidálódik és tisztul - állapította meg legutóbbi vizsgálódásai alapján Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferenciájának második napján. A szakember bemutatta saját felmérését, amelyet hazai orvosok körében végeztek és bemutatta, milyen motivációs tényezők alapján döntenek az orvosok, amikor a magánellátást választják. Sinkó Eszter levezetőelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly volt az első év az orvosok esetében, amikor többen választották főállásnak a magánellátást, mint ahányan külföldre mentek.
A magánegészségügy lesz a fókuszban a Portfolio Portfolio Private Health Forum 2018 rendezvényünkön. Részletek:


Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a magánegészségügy hazai fejlődését mutatta be előadásában. Megállapítása szerint a magánegészségügy fejlődése kiemelkedő volt az elmúlt években. Mára a magánegészségügy fejlődésének egyik komoly gátja szintén az egészségügyi dolgozói, orvos hiány. Szerinte a társadalmi esélyegyenlőséget és a fenntarthatóságot is komolyan veszélyezteti a magánegészségügy ilyen mértékű növekedése.

A magánszolgáltatók legutóbbi számairól itt írtunk:A magánellátás miközben bizonyos feladatokat átvesz a közfinanszírozott egészségügytől, és csökkenti annak leterheltségét, keresletet generál és hozzáférési esélyegyenlőség szempontjából torzító hatású - mondta előadásában a szakember.

A magán járóbeteg és közfinanszírozott járóbeteg ellátást is összehasonlította. Hangsúlyozta, hogy betegszámban még nincsenek egy szinten, viszont értékben a magánellátás 100-120 milliárd forintra becsült piaca már megközelíti a közfinanszírozottt járóbeteg ellátás 132 milliárdos összegét.

A magánegészségügy kapcsán a politika abban bízik, hogy növekszik a verseny és javul a lakosság egészségi állapota. A magánellátók azonban jellemzően a fiatal és egészséges embereket célozzák meg.

Az egészségügyi közgazdász széleskörű felmérést végzett orvosismerősei körében. Ebből kiderült, hogy a szakemberek 9%-a már nem dolgozik egyáltalán a közszférában. Arra a kérdésre, hogy a magánellátásban hol dolgozik az orvos, ilyen megoszlás adódott: egyszemélyes rendelőben 22%, nagyobb magánklinikán 27%, több orvosos rendelőben 21%-uk dolgozik.

Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

Arra a kérdésre, hogy miért dolgozik az illető a közfinanszírozott ellátásban, többségében a hivatástudatot, a biztonságot és a szakterületen való fejlődést említették. Arra a kérdésre pedig, hogy miért dolgoznak a magánellátásban, többségében a jó munkakörülményeket, fizetést említették valamint sokan azt, hogy a betegeik elvárják, hogy találkozzanak az orvosukkal nyugodt körülmények között.

Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben


Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

Azt is kimutatta, hogy a jövedelem alapján két jól azonosítható csoport van ma az orvosok körében. Van, aki ideje egyharmadát tölti a magánellátásban, viszont ezzel megkeresi teljes jövedelmének 50%-át, és van, aki viszonylag kevés időt tölt bent és jövedelme harmadát keresi meg.

Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

A díjakat is egymás mellé tette a szakember. A járóbeteg-ellátásban a 15 perces vizsgálati idő körülbelül 2200 forint, egy órára vetítve ez 8800 forint. A magánellátásban a 20-30 perces vizsgálat 18 ezer forint, ami egy órára vetítve 40 ezer forint.

Felmérése alapján a következő megállapításokra jutott:
  • Az orvostársadalom alkalmazkodott.
  • A jövedelemszerzés diverzifikált.
  • Az orvosok egyre jobb alkupozícióban vannak.
  • Régen a hálapénz volt a keresetkiegészítés, ma már a magánrendelés.
  • Nincsenek elrugaszkodott jövedelemigények Magyarországon.


Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben

Előadásában külön felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítások drágábbak a biztosítók költségei és a szolgáltatásszervezés költségeinek beépülése miatt. Becslése szerint ennek mértéke 20-30 százalék.

A magánegészségügyben várható folyamatok között előrevetítette, hogy a szektorban meg fognak jelenni a politikához közeli vállalkozások, a cégek elindulnak a hálózatosodás irányába, a fogyasztói árak emelkedni fognak és a vidéki ellátók is megerősödnek.

A magyar egészségügyi piac kettészakadása egy folyamat. A jelentős korábbi folyamatos forráskivonás érezteti hatását. A politikának és a társadalomnak is van azonban ennek felelősséget

- vélekedett.

Szerinte fenntarthatatlan, hogy nincs egységes minőségbiztosítási rendszer az állami és egészségügyi szektorra. Enélkül nem engedném tovább a működést - hangsúlyozta.


Ezért dolgoznak az orvosok a magyar magánegészségügyben
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronvavirus